Αρχίζει στις 20 Απριλίου η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.
 
Στο εδώλιο θα καθίσουν 70 συνολικά πρόσωπα και η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να είναι πολύμηνη. Οι κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, θα δικαστούν από Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και θα λογοδοτήσουν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της οπλοφορίας, απόπειρας ανθρωποκτονιών, κ.ά.
 
Υπενθυμίζεται ότι το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Σεπτέμβριο του 2013, ύστερα από τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά, καθώς ήρθαν στην επιφάνεια κι άλλες εγκληματικές ενέργειες.
 
Τότε, μέλη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής είχαν επιχειρήσει να αποκρύψουν πως ο Γιώργος Ρουπακιάς είχε σχέση με το κόμμα και τον πυρήνα της Νίκαιας. Από την πλευρά του, ο Ρουπακιάς που συνελήφθη λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία είχε υποστηρίξει ότι βρισκόταν σε άμυνα και είχε προσπαθήσει να πείσει τις αρχές ότι είχε χαλαρούς δεσμούς με το κόμμα.
 
Εντούτοις, η πολύμηνη ανάκριση που ακολούθησε έδειξε ότι ο ίδιος ήταν ενεργό μέλος της Χρυσής Αυγής και ότι ο Φύσσας είχε στοχοποιηθεί από την ηγεσία του κόμματος. Έτσι, ύστερα από πολλούς  μήνες, έφτασε η ώρα της δίκης, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας. 
 

Ποιοι θα καθίσουν στο εδώλιο - Το κατηγορητήριο

 
Με το βούλευμα παραπέμπονται σε δίκη για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, όλοι οι νυν και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως και ο Ευστάθιος Μπούκουρας, ο οποίος έχει διαχωρίσει τη θέση του από τη ΧΑ, δεν ανήκει στο κόμμα και έχει αποφυλακιστεί με όρους.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως από τους 70 παρεπεμφθέντες, οι 67 αντιμετωπίζουν το βαρύτερο αδίκημα -αυτό της εγκληματικής οργάνωσης- κατηγορία που, αν αποδειχθεί, επισύρει πολυετή κάθειρξη, εκτός των ποινών που μπορεί να επιβληθούν για άλλα αδικήματα που κάποιοι εκ των κατηγορουμένων αντιμετωπίζουν.
 
Ωστόσο, το παραπεμπτικό βούλευμα όσον αφορά στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης δεν είναι ομόφωνο, καθώς ο εισηγητής κ. Νίκος Σαλάτας έχει διατυπώσει την άποψη ότι η κακουργηματική κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης δεν στοιχειοθετείται.
 
Σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Σαλάτα, που αναπτύσσεται σε 32 σελίδες του βουλεύματος, εκλείπει ο πορισμός οικονομικού οφέλους, που είναι απαραίτητο στοιχείο της ειδικής υπόστασης του συγκεκριμένου αδικήματος με βάση τη σύμβαση του Παλέρμο. Η συγκεκριμένη σύμβαση καταρτίστηκε το Δεκέμβριο του 2000 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και κυρώθηκε από την Ελλάδα δέκα χρόνια αργότερα με το νόμο 3875/2010.
 
Στο σημείο αυτό, δηλαδή στο αν στοιχειοθετείται ή όχι το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, αναμένεται να εστιάσουν άλλωστε στην επερχόμενη δίκη και οι συνήγοροι της υπεράσπισης, προκειμένου να πετύχουν απαλλαγή των εντολέων τους ως προς τη συγκεκριμένη κατηγορία. 
 
Οι δέκα πιο βασικές υποθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία είναι: η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση σε αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, η επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, οι επιθέσεις στο στέκι Αντίπνοια και στο στέκι Συνεργείο στην Ηλιούπολη, η επίθεση εναντίον μαθητή στο Π. Φάληρο, η επίθεση σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη και η δολοφονία του Λουκμάν Σαχζάτ.
 
Για αδικήματα που αφορούν στις πράξεις αυτές θα δικαστούν οι: Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαηλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελενη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βαςίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιώαννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλιας Πναγιωταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντινος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γέωργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Ποπορη, Γεώργιος Ρουπακίας, Σταυρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλια Σκορδέλη, Γέωργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρηστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρηστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιος, Αριστοτελης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης. Τέλος στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών παραπέμπεται να δικαστεί και μια ανήλικη κατηγορουμένη, η Ε.Ν.
 
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους 70 παραπεμφθέντες είναι τρία πρόσωπα, τα οποία δεν αντιμετωπίζουν την «βαριά» κατηγορία της ένταξης σε εγκληματικής οργάνωσης αλλά ηπιότερα αδικήματα.
 
Πρόκειται για τη σύζυγο του Γ. Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου, η οποία κατηγορείται μόνο για ψευδορκία, τον Θεόδωρο Στέφα, που κατηγορείται για παράνομη οπλοκατοχή και τον Αν. Χιλιό ο οποίος κατηγορείται για απλή οπλοκατοχή, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση. Πάντως, κατά την έναρξη της δίκης αναμένεται «βροχή» ενστάσεων από τους κατηγορουμένους περί αοριστίας του κατηγορητηρίου και ακυρότητας της ποινικής δίωξης.
 

Οι δικαστές και οι μάρτυρες

 
Πρόεδρος του Δικαστηρίου θα είναι η Μαρία Λεπενιώτη, αναπληρωτής πρόεδρος η Μαρία Βάρκα , μέλη οι Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου και αναπληρωματικό μέλος ο Δημήτρης Ανέστης. Εισαγγελέας της έδρας θα ειναι η Αδαμαντία Οικονομου με αναπληρωματικό της τον κ. Στέλλιο Κωσταρέλλο.
 
Συνολικά, αναμένεται να καταθέσουν 131 μάρτυρες, ανάμεσα τους και πέντε προστατευόμενοι, ενώ πρώτος θα είναι ο πατέρας του μουσικού Παύλου Φύσσα. 
 

Οι αποφυλακίσεις

Εν τω μεταξύ, οι δικαστικές αρχές, που άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη με το χρόνο, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους προφυλακισμένους βουλευτές να αποφυλακιστούν με όρους πριν την έναρξη της δίκης, λόγω παρέλευσης του 18μηνου, του ανώτατου ορίου προφυλάκισης.
 
Έτσι, λίγο πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, άνοιξαν οι πόρτες των φυλακών για τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Νίκο Μιχαλολιάκο και τους βουλευτές, Χρήστο Παππά και Γιάννη Λαγό, στους οποίους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Ωστόσο, στη φυλακή παραμένουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, Νίκος Μίχος και Γιώργος Γερμενής.
 

Ενστάσεις και αντιδράσεις

 
Αρκετές αντιδράσεις έχουν ήδη ξεσπάσει σχετικά με τον χώρο διεξαγωγής της πολύκροτης δίκης, με τον δήμαρχο Κορυδαλλού και φορείς της περιοχής να ζητούν να αλλάξει. Μάλιστα, ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Σταύρος Κασιμάτης, σε συνάντηση που είχε με τους αναπληρωτές υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, και Παιδείας, Τάσο Κουράκη, επέδωσε ψήφισμα για μεταφορά της δίκης μελών της Χρυσής Αυγής, εκτός φυλακών Κορυδαλλού.
 
Ο κ. Κασιμάτης παρουσίασε λεπτομερώς όλους τους κινδύνους και την κοινωνική αναστάτωση που θα προκαλέσει η διεξαγωγή της δίκης στην πόλη, ενώ αναφέρθηκε και στη λειτουργία των σχολικών μονάδων που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.
 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, δήλωσε πως η δίκη θα διεξαχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, ωστόσο παραδέχθηκε ότι ο χώρος είναι προβληματικός. Ο κ. Παρασκευόπουλος παραδέχθηκε πως μεν υπάρχουν πολλά προβληματικά ζητήματα, όμως εξήγησε πως δεν υπάρχει στη χώρα μας η υποδομή για μια τέτοια δίκη και ως εκ τούτου επελέγη ως καταλληλότερος ο συγκεκριμένος χώρος.
 
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της αίθουσας. Αν στην αρχή δίκης διαπιστωθεί από τους παράγοντες της δίκης αδυναμία διεξαγωγής της, ο πρόεδρος του δικαστηρίου θα έχει την αρμοδιότητα να αναβάλλει τη συνέχεια της δίκης, αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και το υπουργείο Δικαιοσύνης θα έχει την ευθύνη της προετοιμασίας μιας εναλλακτικής λύσης» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.