current views are: 1

14 Απριλίου 2015
Δημοσίευση06:43

Αναμονή έως και έξι μήνες για μια εξέταση στα δημόσια νοσοκομεία

Έως και έξι μήνες περιμένουν ασθενείς, οι οποίοι επιθυμούν να εξεταστούν σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία δημόσιων νοσοκομείων.

Δημοσίευση 06:43’
αρθρο-newpost

Έως και έξι μήνες περιμένουν ασθενείς, οι οποίοι επιθυμούν να εξεταστούν σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία δημόσιων νοσοκομείων.

Έως και έξι μήνες περιμένουν ασθενείς, οι οποίοι επιθυμούν να εξεταστούν σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία δημόσιων νοσοκομείων.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται στο ΕΣΥ λόγω κρίσης, ωστόσο από τις ελλείψεις σε προσωπικό και πόρους δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση.

Από την πλευρά τους, διοικήσεις και προσωπικό, παλεύοντας με ελάχιστα μέσα, προσπαθούν να περιορίσουν τους χρόνους αναμονής για ραντεβού. Αυτό έχει επιτευχθεί σε κρίσιμες μονάδες και ιατρικές ειδικότητες αιχμής.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του ογκολογικού νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», όπου οι χρόνοι αναμονής για εξέταση από ογκολόγο-παθολόγο έχουν μειωθεί σημαντικά. Ενας ασθενής που θέλει ραντεβού δεν θα χρειαστεί να περιμένει περισσότερο από μία εβδομάδα, όταν στο παρελθόν περίμενε έναν μήνα ή περισσότερο.

Στην περίπτωση, όμως, που κάποιος πρέπει να υποβληθεί σε ειδική εξέταση, όπως στην Κλινική Μαστού ή στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα πρέπει να περιμένει από 160 έως 190 μέρες! Το ίδιο συμβαίνει και στο «Γ. Γεννηματάς» της Αθήνας, όπου το ραντεβού για εξέταση στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική ξεπερνά τους πέντε μήνες και τους δύο μήνες για το ιατρείο Οστεοπόρωσης.

Παράλληλα, τα δημόσια νοσοκομεία «νοσούν» βαριά στον τομέα της υποδοχής των ασθενών, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών και την απώλεια ζωών.

Σε καθημερινή βάση, ένας μεγάλος αριθμός γιατρών και προσωπικού διατίθεται στην κάλυψη των «επειγόντων» περιστατικών που προσέρχονται στην εφημερία των νοσοκομείων. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 40% των περιστατικών αυτών δεν είναι επείγοντα και πως θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στο σπίτι ή σε δομές κοντά στο σπίτι. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται ετησίως σε δύο εκατομμύρια ανθρώπους!

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παραπάνω κατάσταση, όπως δήλωσε στο «Έθνος» ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μελετώνται ενδιαφέρουσες προτάσεις, τις οποίες θα παρουσιάσει σύντομα.

Ήδη ομάδικα ειδικών, υπό τον ομότιμο καθηγητή Λυκούργο Λιαρόπουλο, έχει συντάξει πρόταση για μετασχηματισμό του συστήματος παροχής επείγουσας περίθαλψης. Μεταξύ άλλων, προτείνουν τη δημιουργία αυτόνομων τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε συγκεκριμένα νοσοκομεία της Αθήνας και της περιφέρειας.

Τα τμήματα αυτά θα εφημερεύουν καθημερινά, επί 24 ώρες, θα έχουν δικό τους προϋπολογισμό και θα είναι στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο δεν θα ανήκει στο νοσοκομείο όπου στεγάζονται.


σχετικα αρθρα