Στάσιμη παραμένει η κατάσταση στο Πανεπίστημιο Αθηνών με την κατάληψη να συνεχίζεται για 16η μέρα και τις πρυτανικές αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Σήμερα μάλιστα το μεσημέρι, νέα έκκληση έκαναν οι πρυτανικές αρχές όλων των πανεπιστήμιων της χώρας για την προστασία του Πανεπιστημίου Αθηνών από την Πολιτεία.

Όπως αναφέρεται σε επείγουσα ανακοίνωση που εκδόθηκε:

«Η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων συμπαρατάσσεται με την έκκληση της Πρυτανείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ζητά από την Κυβέρνηση να γίνουν όλες οι ενέργειες για την άμεση και απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματος. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων διεκδικεί την στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για την προστασία της λειτουργίας του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ. Η Πολιτεία την οφείλει στους φοιτητές και σε όλους τους πολίτες της χώρας».

Την ίδια ώρα, ότι θα παραμείνουν στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ εκφράζουν με κείμενό τους οι καταληψίες, μετά τις εκκλήσεις των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου προς τον πρωθυπουργό για παρέμβαση ώστε να λήξει η κατάληψηΟι καταληψίες κοινοποίησαν και βίντεο για να καταδείξουν ότι οι χώροι της πρυτανείας δεν έχουν υποστεί απολύτως καμία ζημιά. Από το πρωί οργανώνονται συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στα Προπύλαια.

Στο κείμενό τους, οι καταληψίες δηλώνουν ότι συνεχίζουν την κινητοποίηση σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς πείνας, επιτίθενται στον πρύτανη του ΕΚΠΑ. Την ίδια ώρα, έκκληση στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων να συμβάλουν ώστε να λήξει η κατάληψη στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ απευθύνουν οι πρυτανικές Αρχές του ιδρύματος, εκφράζοντας τον φόβο τους για απώλεια ανθρώπινων ζωών μέσα στο ιστορικό κτίριο.

Συλλήψεις και... αποκαλύψεις

Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται έξω από το υπό κατάληψη κτίριο, από χτες το βράδυ έχουν κάνει πιο αυστηρό τον έλεγχο, εμποδίζουν την είσοδο νέων ατόμων στην πρυτανεία, ενώ προχώρησαν σε προσαγωγές όσων βγαίνουν από το κτίριο. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 15 συλλήψεις. Ωστόσο ενδιαφέρον έχει ότι πρόκειται για δέκα Έλληνες, δύο Αλγερινούς, οι οποίοι δήλωσαν ένοικοι του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια, δύο Αφγανούς και έναν Πολωνό για τον οποίο εκκρεμούσε ευρωπαικό ένταλμα για διακίνηση ναρκωτικών.

Όλοι οδηγήθηκαν στο εισαγγελέα.