Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποσυμφόρησης στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων ανέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ξάνθος ανέφερε πως έρχονται αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), αλλαγή της οργάνωσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθιέρωση «Διαφανούς Λίστας Χειρουργείων», ενώ προανήγγειλε πρόσληψη επιπλέον εξειδικευμένου προσωπικού και όσο το δυνατό πιο άμεση εξόφληση υπερωριών και εφημεριών στους γιατρούς.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πρώτη παρέμβαση είναι η εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική και η αυτόνομη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία. «Όταν τα ΤΕΠ στελεχωθούν ως αυτόνομα τμήματα σε κάθε νοσοκομείο, θα μπορούν να λειτουργήσουν ως πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος μόνο για τα επείγοντα περιστατικά» εξηγεί.

Σημειώνει επίσης πως η αυτόνομη λειτουργία τους «θα περιορίσει τον πελατειακό μηχανισμό στα νοσοκομεία, αλλά και όσα περιστατικά εμφανίζονται -με προσυνεννόηση -ως επείγοντα στα ΤΕΠ για να νοσηλευθούν σε συγκεκριμένες κλινικές».

Ήδη, οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας κάνουν συζητήσεις με Έλληνες καθηγητές Επείγουσας Ιατρικής, όπως ο διευθυντής στο ΤΕΠ του ΠΕΠΑΓΝΗ στην Κρήτη, Παναγιώτης Αγγουριδάκης, ενώ θα ζητήσουν και τις απόψεις άλλων επιστημόνων με γνώση και εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα.

Ακόμη μία παρέμβαση που εξετάζεται είναι η δημιουργία «Διαφανούς Λίστας Χειρουργείων». Όπως επεσήμανε, σε αυτή δεν θα εμπλέκεται ο χειρουργός γιατρός και «δεν θα μπορεί να την παρακάμψει ακόμη κι αν ζητήσει φακελάκι».

Ήδη, όπως εξήγησε, παρόμοια λίστα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε μεγάλο νοσοκομείο της περιφέρειας.

Παράλληλα σημείωσε πως το σημαντικότερο στοιχείο για την αποσυμφόρηση των επειγόντων κατά κατά τις εφημερίες, είναι οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, οι οποίες όπως υποστήριξε «θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, καθώς οι ελλείψεις στο σύστημα είναι μεγάλες».

Ένας ακόμα πυλώνας που θα συμβάλει μακροπρόθεσμα στην καλή λειτουργία των ΤΕΠ, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, είναι η εφαρμογή ουσιαστικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και εξηγεί:

Θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φορντίδας Υγείας στα αστικά κέντρα, αρχικά σε ολοήμερη βάση και αργότερα σε 24ωρη, με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό, υπεύθυνο για μία συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού.

Με τα κέντρα υγείας αστικού τύπου και τα ιατρεία της γειτονιάς, το υπουργείο εκτιμά ότι πολλά ελαφρά περιστατικά δεν θα χρειάζεται, πλέον, να περιμένουν στην αναμονή της εφημερίας, στερώντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα των γιατρών να περιθάλψουν σωστά τα βαριά περιστατικά.

Επίσης ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του συστήματος των εφημεριών των νοσοκομείων και τόνισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε οι εργαζόμενοι να αποπληρώνονται, άμεσα, την υπερωριακή εργασία που προσφέρουν.