Η μάχη που δίνει η χώρα για την έξοδό της από το οικονομικό τέλμα είναι και θα είναι επίμονη, συνεχής και κάποιες φορές απρόβλεπτη, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε χαιρετισμό του στην ημερίδα «Αγροτική Επιχειρηματικότητα και Αγροτουρισμός», που διοργανώθηκε την Παρασκευή από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών. Ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε πως πάνω απ' όλα προέχει η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής που θα στοχεύσει σε μια δυναμική αγροτική πολιτική και που «θα αποτελέσει το ασφαλές μονοπάτι, πάνω στο οποίο καλούμαστε πλέον να βαδίσουμε, ιδιαίτερα ενόψει των δύο δύσκολων επόμενων χρόνων». Ως εκ των βασικών αιτίων της σφοδρής, όπως τη χαρακτήρισε, κρίσης που περνά η χώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπεριέλαβε την απομάκρυνση από τον Αγροτισμό και τη βαθμιαία εγκατάλειψη της προσπάθειας παραγωγής. «Σταματήσαμε να παράγουμε, συνηθίσαμε να εισάγουμε, μάθαμε να εξαρτώμεθα από τους άλλους και σχεδόν ξεχάσαμε τις δικές μας δυνατότητες», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο παράλληλα για σοβαρά λάθη που έχουν γίνει, μεταξύ των οποίων και «μια ανεπίτρεπτη κακοδιαχείριση πόρων», γεγονός που περιόρισε καθοριστικά τις δυνατότητές μας. Ο κ. Παπούλιας επανέλαβε την αμέριστη υποστήριξή του στο έργο των νέων αγροτών, λέγοντας εμφατικά ότι «είστε το μέλλον της πατρίδας μας. Αν διεκδικήσετε αυτό που σας αναλογεί και σας αξίζει, αν αναζητήσετε την πρωτοπορία και χαράξετε νέους δρόμους εθνικής και διεθνούς συνεργασίας, θα μας κάνετε όλους περισσότερο αισιόδοξους».

 Η γεωργία είναι το κλειδί στις επόμενες εξελίξεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και αν δεν ανασυνταχθούν οι δυνάμεις στο γεωργικό κόσμο, δεν θα μπορούμε να βγούμε από την κρίση, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, σημειώνοντας παράλληλα πως πρέπει να αποκτήσει ο λαός μια δύναμη προοπτικής. Υπογράμμισε πως πρέπει να ενισχυθεί το ρεύμα επιστροφής νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο και να προχωρήσουν νέοι αναδασμοί προκειμένου να εισέλθουν στην παραγωγική διαδικασία εκατομμύρια στρέμματα που είναι σήμερα καταπατημένα ή χέρσα. Ο κ. Σκανδαλίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο συνεταιριστικό κίνημα, τονίζοντας πως «χρειάζεται να καθαρίσει το τοπίο και να αναπτυχθούν νέες δυνάμεις». Οι συνεταιρισμοί με την υπάρχουσα μορφή αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή, είπε.

 Στην ανάγκη να καθοριστεί το αντικείμενο των αγροτικών επαγγελμάτων και να αρθούν οι υπάρχοντες φραγμοί, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Βασίλης Γιαννόπουλος, χαρακτηρίζοντας «ατυχές» που το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να έχει ενιαία φωνή. Ο κ. Γιαννόπουλος, αφού ζήτησε την ίδρυση και λειτουργία αγροτικών σχολείων, τόνισε ότι επιβάλλεται οργανωμένη επιστροφή στην τοπική ανασυγκρότηση όπου πλέον οι οργανωμένες τοπικές αγροτικές κοινωνίες θα έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Επιπλέον, σημείωσε πως απαιτείται ένα πλαίσιο σταθερότητας, καθώς «οι εναλλαγές στόχων της Πολιτείας κινδυνεύουν να μας αποπροσανατολίσουν έως αδρανοποιήσουν».

    Εν τω μεταξύ, μετά το πέρας της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, εγκαινιάστηκε το 2ο Agro Quality Festival. Πρόκειται για ένα Αγροτικό Χωριό, που φιλοξενεί φημισμένα αγροτικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα και που οι Αθηναίοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν έως και την Κυριακή 15 Μαΐου.