Ένα ακόμη πλοίο με μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου έφτασε στον Πειραιά σήμερα, όπως συμβαίνει τον τελευταίο καιρό και παραμένει άγνωστο που θα μείνουν.

Το μεναταστευτικό αναδεικνύεται σε... καυτή πατάτα στα χέρια του κυβερνητικού επιτελείου με τους αρμόδιους υπουργούς να δηλώνουν ότι χρειάζεται χρόνος για να υλοποιηθούν μέτρα αναγκαία και τον πρωθυπουργό να επισημαίνει την θέση ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά της Ευρώπης και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ωστόσο, πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν, εφόσον το Λιμενικό, η ΕΛ.ΑΣ., οι τοπικές αρχές στα νησιά και ο δήμος Αθηναίων τονίζουν ότι είναι αδύνατο να γίνει διαχείριση του όγκου των μεταναστών που εισέρχονται καθημερινά.

Οι ελλείψεις στα μέσα και τον εξοπλισμό των αστυνομικών και των λιμενικών είναι χρόνιο άλυτο ζήτημα.

Την ίδια ώρα, το κύκλωμα των διακινητών που ανθίζει με «κέρδη» εκατομμυρίων πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνεργασία και με άλλες χώρες. Σε αυτή τη γραμμή, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, δήλωσε ότι πρέπει να αυστηροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τους δουλεμπόρους.

Υπό αυτό το πρίσμα και της αύξησης της μεταναστευτικής ροής από τα θαλάσσια σύνορα, πραγματοποιήθηκε χτες ευρεία σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπου και αποφασίστηκε σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Το σχέδιο

-Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.

-Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

-Εγκρίθηκε σχέδιο  για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας,

-Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό, σημειώθηκε. 

Προσλήψεις

Την ίδια ώρα η αρμόδια υπουργός για το Μεταναστευτικό Τασία Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε  την πρόσληψη προσωπικού με έκτακτες διαδικασίες στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και στην Υπηρεσία Ασύλου, προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

H υπουργός τόνισε πως οι προσλήψεις, που θα αφορούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θα συμπεριληφθούν στο σ/ν για τη Διοικητική Ανασυγκρότηση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου.

Οι αριθμοί και τα ερωτήματα

Αδυσώπητοι είναι οι αριθμοί της μεταναστευτικής ροής στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για την μετανάστευση και τις συλλήψεις παράτυπως μεταναστών. Σχεδόν 1.000 μετανάστες παραπάνω πέρασαν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2015 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2014.

Παρόλα αυτά, πρόβλημα παραμένει ότι οι διακινητές μεταναστών που αποτελούν και το σοβαρότερο «πλήγμα» παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό ασύληπτοι. Ενδεικτικά και ενώ τον Ιανουάριο του 2014, συνελήφθησαν 3.031 μετανάστες εντοπίστηκαν 98 διακινητές, το ίδιο μήνα του 2015 συνελήφθησαν 4.002 μετανάστες αλλά μόλις 65 διακινητές μεταναστών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., η μεγαλύτερη ροή αφορά στη Λέσβο, Σάμο και τα Δωδεκάνησα, όπου και οι αρχές έχουν πολλάκις χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνο, ενώ τον φετινό Ιανουάριο σχεδόν διπλασιάστηκαν οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα.

Την ίδια ώρα, οι Σύριοι πρόσφυγες αποτελούν το βασικό κύμα μετανάστευσης που συρρέει στην Ελλάδα με την ΕΛ.ΑΣ. να τους κατατάσσει στη δεύτερη θέση. Μόλις τον Ιανουάριο του 2015 έγιναν πάνω από 900 συλλήψεις υπηκόων της Συρίας επειδή δεν είχαν χαρτιά.