«Βουτιά» κατά 16,24% η παραγωγή οίνου

«Βουτιά» κατά 16,24% η παραγωγή οίνου

Μείωση της τάξης του 16,24% από 3,44% που αρχικά προβλεπόταν, παρουσίασε η παραγωγή οίνου στη χώρα μας την αμπελοοινική περίοδο 2014-2015, καθώς διαμορφώθηκε τελικά στα 2.800.000 εκατόλιτρα έναντι 3.343.000 εκατόλιτρων την περίοδο 2013-2014.

Η παραγωγή επηρεάστηκε αρνητικά από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν την άνοιξη και το καλοκαίρι πέρυσι και σύμφωνα με την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προιόντων (ΚΕΟΣΟΕ), που επικαλείται τα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, πτωτικά κινήθηκε η παραγωγή σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες οίνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραγωγή των οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως (ΠΟΠ) υποχώρησε στα 237.000 εκατόλιτρα από 315.000 εκατόλιτρα, των Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) μειώθηκε στα 439.000 εκατόλιτρα από 600.000 εκατόλιτρα, ενώ η παραγωγή των οίνων χωρίς σήμανση ΠΟΠ ή ΠΓΕ, υποχώρησε στα 2.010.000 εκατόλιτρα από 2.358.000 εκατόλιτρα. Μόνη εξαίρεση οι ποικιλιακοί οίνοι, η παραγωγή των οποίων αυξήθηκε στα 114.000 εκατόλιτρα από 70.000 εκατόλιτρα.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ σημαντικές ζημιές έχει υποστεί ο αμπελώνας στο νομό Ηρακλείου αλλά και στο οροπέδιο Λασιθίου από τον παγετό που επικράτησε Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή, πλήττοντας τις πρώιμες ποικιλίες σουλτανίνα, μοσχάτο και μαλβάζια. Σημειώνεται ότι η καλλιέργεια σουλτανίνας στο νομό Ηρακλείου εκτείνεται σε 130.000 στρέματα, ενώ σε 35.000 στρέματα καλλιεργούνται οινοποιήσιμες ποικιλίες, δραστηριότητες που αποτελούν βασική ενασχόληση του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο