Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Εργασίας, η πολύωρη συνάντηση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.

Όπως ανακοινώθηκε, υπέρ της αύξησης του κατώτερου μισθού, αν και με επιφυλάξεις εκ μέρους των εργοδοτικών ενώσεων, τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων κατά τη σημερινή πρώτη τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Όλοι οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων χαιρέτησαν την επανέναρξη του κοινωνικού διαλόγου μετά από πέντε χρόνια και ζήτησαν να επανέλθει ο θεσμός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και να δοθεί στους κοινωνικούς εταίρους η δυνατότητα να αποφασίσουν για όλα τα ζητήματα χωρίς παρεμβάσεις.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Παναγόπουλος εξερχόμενος της συνάντησης δήλωσε ότι «Πρέπει να υπάρξει νομοθέτηση και υλοποίηση, γιατί ακόμα βρισκόμαστε σε επίπεδο υποθέσεων».  Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας εκτιμάται έθεσε τις βασικές νομοθετικές αλλαγές τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτερου μισθού, στην προ του μνημονίου κατάσταση.

 Το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα, προβλέπει την ολική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους όρους που ίσχυαν πριν από τα μνημόνια, την ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ, ενώ εισάγει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και σε επίπεδο ομίλων επιχειρήσεων.

 Ο κ. Σκουρλέτης προανήγγείλε την αύξηση εντός του έτους των κατώτατων αμοιβών στα 650 ευρώ μεικτά με νομοθετική παρέμβαση και την επαναφορά στα 751 ευρώ έως το 2016, έπειτα από συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι, επίσης, η κατάργηση της ρύθμισης που προβλέπει μειωμένη αμοιβή για τους νέους κάτω των 25 ετών.

 Τα συνδικάτα ωστόσο ζήτησαν την άμεση επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του βασικού μισθού στα 751 ευρώ μεικτά. Από την πλευρά τους, οι εργοδοτικοί φορείς υποστηρίζουν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υποχρεωτική επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, διαφοροποιούνται όμως στο θέμα του κατώτερου μισθού. Συμφωνούν στην αύξηση των κατώτερων αμοιβών, ζητούν, όμως, η επαναφορά να γίνει σταδιακά και ύστερα από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.