Την διάθεση συνεννόησης και συμφωνίας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την παραχώρηση, είτε στην Περιφέρεια, είτε σε Δήμους, ακινήτων που ανήκουν στην εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα και είναι δικαιοδοσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, εξέφρασε ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος, σε σύσκεψη φορέων από όλη την δυτική Ελλάδα, που έγινε σήμερα στην Πάτρα.

 Στα ακίνητα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τουριστικά περίπτερα, εκτάσεις ή άλλα ακίνητα, στην Αγυιά Πατρών, στα Σπήλαια Λιμνών Καλαβρύτων, στον Αχελώο στο Καλέντζι Αχαΐας, στη Ζήρια Αχαΐας, στην Ναύπακτο, στο Αντίρριο, ενώ όπως σημείωσε, θα συζητηθεί και η πιθανή παραχώρηση της έκτασης στο Ρίο Αχαΐας.

Επίσης ο Παύλος Γερουλάνος έκανε αναφορά στην παραχώρηση του ακινήτου «Ξένιος Ζεύς» στην Αρχαία Ολυμπία για το οποίο, όπως είπε, «είμαστε διατεθειμένοι να το παραχωρήσουμε ώστε να αξιοποιηθεί από την Περιφέρεια», αφού πρώτα ρυθμιστούν ορισμένα ζητήματα σχετικά με τη σημερινή χρήση του περιβάλλοντος χώρου.

Στην συνέχεια ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού υπογράμμισε ότι το υπουργείο θα διαθέσει ποσό τριών εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον για τα έργα στον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, ενώ από το ΕΣΠΑ (Τουρισμός) θα διατεθούν πόροι για έργα στο Κατάκολο, καθώς και στα Λουτρά Καϊάφα.

 Σχετικά με το ΕΣΠΑ ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε ότι αυτή την περίοδο υλοποιούνται στη Δυτική Ελλάδα 13 έργα σε αρχαιολογικούς χώρους, πολιτιστικές υποδομές κ.α., που έχουν συνολικό προϋπολογισμό 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι έχει δρομολογηθεί η ένταξη επιπλέον έργων ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Απευθυνόμενος ο Παύλος Γερουλάνος προς στους εκπροσώπους των αρχών και των φορέων τους κάλεσε «να δουλέψουμε μαζί», ενώ επεσήμανε ότι «είναι σημαντική η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων σε κάθε Περιφέρεια ώστε να τίθενται διεκδικήσεις και συγκεκριμένοι στόχοι».

Στην διάρκεια της σύσκεψης, ο υπουργός Πολιτισμού αποδέχθηκε το αίτημα του Δημάρχου Πατρέων Γιάννη Δημαρά για ένταξη δράσεων με τίτλο «Άγιος Ανδρέας: Τα Βήματα του Πρωτοκλήτου» στις βασικές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στη Ρωσία το 2014.


Όσον αφορά τον τουρισμό, ο Παύλος Γερουλάνος υπογράμμισε ότι «παρέρχεται η εποχή του μοντέλου «ήλιος - θάλασσα» και απαιτούνται πλέον πιο ολοκληρωμένες πολιτικές». Μάλιστα τόνισε ότι είναι αναγκαία η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και το να δημιουργηθούν ανά περιοχή «εμπειρίες», όπως τοπική κουζίνα, τοπικά κρασιά, σπορ, δραστηριότητες κ.α., που θα μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες. Επίσης τόνισε ότι «έχουμε τουρισμό τέσσερις μήνες τον χρόνο που προέρχεται από τέσσερις χώρες και καταλήγει σε τέσσερις περιοχές της χώρας». Και πρόσθεσε: «Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει».

Σχετικά με τον αθλητικό σχεδιασμό του υπουργείου ο Παύλος Γερουλάνος ανακοίνωσε ότι σύντομα, με την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή, θεσπίζονται τα Περιφερειακά Συμβούλια Αθλητικής Στρατηγικής, ενώ συνεχάρη τις ποδοσφαιρικές ομάδες του Παναιτωλικού και της Παναχαϊκής, για την άνοδο τους στην Σούπερ Λίγκα και την Φούτμπολ Λιγκ αντίστοιχα.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο πολιτισμός, ο τουρισμός και ο αθλητισμός μπορούν και πρέπει ν’ αναδειχθούν σε κυρίαρχους μοχλούς της νέας αναπτυξιακής πορείας που έχει ανάγκη η Δυτική Ελλάδα και σε μέσο εξόδου από την κρίση».

Κατά την έλευση του Παύλου Γερουλάνου στην Πάτρα τον περίμεναν συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού και εργαζόμενοι σε αθλητικές ομοσπονδίες, οι οποίοι του εξέθεσαν οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.