current views are: 1

15 Απριλίου 2015
Δημοσίευση17:42

Όσβαλντ: Θα αποκαλύψω τους πελάτες του Λυγινού

Να αποκαλύψει τους πελάτες του Φάνη Λυγινού «απειλεί» ο τραπεζίτης Ζαν Κλόντ-Όσβαλντ, όπως ανέφερε στις απολογίες που έδωσε την Μεγάλη Εβδομάδα ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς.

Δημοσίευση 17:42’
αρθρο-newpost

Να αποκαλύψει τους πελάτες του Φάνη Λυγινού «απειλεί» ο τραπεζίτης Ζαν Κλόντ-Όσβαλντ, όπως ανέφερε στις απολογίες που έδωσε την Μεγάλη Εβδομάδα ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς.

Να αποκαλύψει τους πελάτες του Φάνη Λυγινού «απειλεί» ο τραπεζίτης Ζαν Κλόντ-Όσβαλντ, όπως ανέφερε στις απολογίες που έδωσε την Μεγάλη Εβδομάδα ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς.

«Γνωρίζω και άλλους πελάτες του κ. Λυγινού και επιφυλάσσομαι να τους πω σε επόμενο στάδιο» τόνισε, σύμφωνα με tovima.gr.

Ο κ. Όβαλντ είναι καταπέλτης για τον καταζητούμενο με διεθνές ένταλμα σύλληψης και άλλοτε συνεργάτη του, Φάνη Λυγινό, αλλά και για τον κατηγορούμενο Πάνο Ευσταθίου, ο οποίος εκτός από μίζες για εξοπλιστικά φαίνεται ότι κατοχύρωνε και την έξοδο των «μαύρων» χρημάτων από τη χώρα.

Στην κατάθεσή του, ως μάρτυρας, ενώπιον του Γαβριήλ Μαλλή ο κ. Όσβαλντ, αποκάλυψε κατ’ αρχήν πώς γνώρισε τον επιχειρηματία κ. Πάνο Ευσταθίου:

Δεν έχω καμία εμπλοκή σε καμία δωροδοκία σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα του Ευσταθίου και σε καμία νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική ενέργεια. Ο κ. Ευσταθίου έδωσε αντίγραφο των συμβολαίων, που είχε με τις γερμανικές εταιρίες Rheinmetall και Atlas, προκειμένου να γίνει δεκτός ως πελάτης της τράπεζας. Γνώρισα τον κ. Ευσταθίου το 2001, όταν άνοιξε ένα λογαριασμό στην Dresdner Bank. Δεν είχα ευθεία επαφή με τον κ. Ευσταθίου γιατί αυτή την επαφή την είχε ο κ. Λυγινός, που ήταν υφιστάμενός μου.

Ερωτηθείς αν γνώριζε τον Αντώνη Κάντα τόνισε: «Γνώρισα τον κ. Κάντα δύο φορές στη ζωή μου, για λιγότερο από 15 λεπτά κάθε φορά. Δεν ήμασταν μόνοι μας, είχε έρθει με άλλους έλληνες και μιλούσαν ελληνικά (…) Την πρώτη φορά, που τον συνάντησα ήταν για την μεταφορά χρημάτων του στο εξωτερικό. Νομίζω ότι αυτό έγινε το 2002 με 2003. Τη δεύτερη φορά, που τον συνάντησα, νομίζω ήταν το 2007, ήταν εθιμοτυπική συνάντηση».

Αναλυτικοί διάλογοι σύμφωνα με το «Βήμα»:

Σύμφωνα με την κατάθεση Κάντα, σας έδωσε μετρητά 500.000 ευρώ , το οποίο ήταν μέρος παράνομης πληρωμής για τη δωροδοκία του σχετικά με τους αντιαρματικούς πυραύλους Κορνέτ. Τα είχε σε θυρίδα στην Citibank Φαλήρου. Επίσης είπε ότι εσείς και ο Λυγινός επισκεφθήκατε τη θυρίδα με τον Κάντα, αναλάβατε το ποσό, εν συνεχεία μεταβήκατε στη Χατζηγιάννη Μέξη στα γραφεία της Dresdner στην Αθήνα και εκεί σας παρέδοσε τα χρήματα να τα βγάλετε στην Ελβετία και εσείς ο ίδιος υπογράψατε μία απόδειξη παραλαβής… Στη συνέχεια τα χρήματα εμβάστηκαν στον λογαριασμό του από την εταιρεία γραμματοκιβωτίου artha Holdings του Μαυρίδη, που ήταν υπεύθυνος για τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Απάντηση: Είναι αλήθεια ότι μου έδωσε 500.000 ευρώ σε μετρητά, όχι όμως στο κατάστημα της Τράπεζας αλλά έξω, σε σημείο που δεν θυμάμαι. Τα χρήματα τα πήρα σε ένα φάκελο, τα έδωσα στον Μαυρίδη και εν συνεχεία ο Μαυρίδης τα έστειλε στο λογαριασμό του Κάντα από το λογαριασμό της εταιρίας του Martha Holdings. Σημειώνω ότι ο Κάντας δεν ήξερε τον Μαυρίδη και ο Μαυρίδης δεν ήξερε τον Κάντα.

Στη συνέχεια ανέφερε στον κ. Μαλλή ότι παρόμοιες μεταφορές έκανε μόνο με τον Μαυρίδη και το έκανε για χρήματα από πελάτες, «που γνωρίζαμε και είχαμε εμπιστοσύνη…». Όταν ερωτάται πώς εμπιστεύτηκε τον Κάντα και πώς ήξερε ότι τα χρήματα δεν ήταν παράνομα πάλι «δίνει» τον Λυγινό λέγοντας ότι «…και σήμερα ακόμα δεν γνωρίζω ποιά ήταν η παράνομη δραστηριότητα του Κάντα. Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Λυγινός δεν γνώριζε τη δωροδοκία του Κάντα…».

Στη συνέχεια ερωτάται πώς εξηγεί ότι από το βιογραφικό Κάντα λείπει η περίοδος 1997-2001, όταν υπηρετούσε σε πολιτική θέση. Απαντάει ότι πράγματι λείπει και «δείχνει» το τμήμα κανονιστικής συμμόρφωσης της τράπεζας που δέχτηκε αυτή την παράλειψη…
«Δεν ήξερα ότι εκείνη την περίοδο βοηθάω ανθρώπους που κρύβουν την παράνομη περιουσία τους και δεν ήξερα ότι ο Κάντας μεταφέρει παεράνομη περιουσία… Για μένα ήταν κανονικά χρήματα….Όταν το 2007 κατάλαβα ότι ίσως άθελά μου μπορούσα να βοηθήσω τη μεταφορά παράνομης περιουσίας σταμάτησα αυτή τη δουλειά…».

Ερ: Όπως προκύπτει από το υπόμνημα του Λυγικού σχετικά με τον λογαριασμό της Iron Metal του ευσταθίου στη BNP Paribas  έχουν συνδεθεί σε αυτόν 20 άτομα συνεργατών, που προσδιορίζονται ως λογαριασμοί εξωτερικών συμβούλων στα εξοπλιστικά για τον Ευσταθίου. Οι λογαριασμοί αυτοί ανήκουν σε πρόσωπα, που διώκονται για δωροδοκία. Από κανέναν δεν ζητήσατε οπιαδήποτε σύμβαση συνεργασίας. Δεν καταλάβατε  ότι με αυτούς τους λογαριασμούς πραγματοπιείται ξέπλυμα βρώμιου χρήματος;

Απάντηση: «Ετσι λειτουργούσε τότε το σύστημα της Ελβετίας… Σήμερα αυτές οι συναλλαγές δεν θα γίνονταν δεκτές…».

Στη συνέχεια αναφέρει τρία ονόματα ανωτέρων του στην τράπεζα, ενώ όταν ερωτάται για τους στρατιωτικούς κατηγορουμένους αναφέρει ότι «υποθέτω ότι θα τους είδε ο Λυγινός όπως θα έπρεπε…».

Όταν ο ανακριτής τον «στριμώχνει» ότι ο Λυγινός δεν είδε καθόλου τον Παναγιωτάκη αλλά ο λογαριασμός υπεγράφη μέσω εγγράφων που έδωσε ο Ευσταθίου απαντά: «Αν είναι αληθές ο Λυγινός έχει παρατυπήσει…Σήμερα βλέπω μιά διαφορετική εικόνα του Λυγινού από αυτή που μέχρι τώρα γνώριζα. Είναι φανερό ότι έχει πει ψέμματα σχετικά με το άνοιγμα των λογαριασμών αυτών και ψέμματα με το αναμενόμενο ποσό που επρόκειτο να εισέλθει στην τράπεζα…».

Σημαντική είναι και η ερώτηση που αφορά τους κατηγορουμένους για ενεργητική δωροδοκία.

Ερ: Οι γερμανοί Kobbert και Schlosser υπήρξαν στελέχη της Rheinmetall και κατηγορούνται τόσο από την ελληνική όσο και από τη γερμανική Δικαιοσύνη για τα αικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική ενέργεια. Πράγματι ότι είναι στελέχη της Rheinmetall αναφέρεται στο προφίλ του Λυγινού για την Iron Helm. Δεν αναρωτηθήκατε με ποιά ιδιότητα θα μπορούσαν να είναι στην ομάδα λογαριασμών Ευσταθίου; Για ποιό λόγο έπρεπε αυτά τα πρόσωπα να πάρουν χρήματα;

Απάντηση: Αν θυμάμαι η κανονιστική συμμόρφωση ζήτησε να κλείσουν οι λογαριασμοί διότι είχαν πρόβλημα.

Όταν ο έμπειρος ανακριτής τον ρωτάει πώς δέχθηκε τη σύνδεση των λογαριασμών αυτών με τον Ευσταθίου εκείνος ρίχνει αλλού το μπαλλάκι και δηλώνει «και εγώ αναρωτιέμαι γιατί η κανονιστική συμμόρφωση επέτρεψε το άνοιγμα των λογαριασμών αυτών…».

Ερ: Δεν θεωρείτε ότι το όλο σχήμα λογαριασμών Ευσταθίου (μέσω εταιρειών Dredeco, STN Atlas, RheinMetall DEMTEC, TREDECO Consulting Λονδίνου,  Iron Helm και Pacific) που κατέληγαν σε 20 συνδεδεμένους λογαριασμούς, είναι ένα σχήμα τουλάχιστον ύποπτο για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα;

Απάντηση: Σήμερα συμφωνώ μαζί σας. Είναι εύκολο να το διαπιστώνουμε σήμερα αυτό ζώντας πλέον μακριά από τα γεγονότα. Όμως αυτή την ερώτηση θα έπρεπε να την υποβάλετε στο ίδιο το τραπεζικό σύστημα της Ελβετίας, όπως λειτουργούσε, πριν από το 2008. Σήμερα τέτοια σχήματα δεν γίνονται δεκτά από τις ελβετικές τράπεζες…      


σχετικα αρθρα