Και ο άτυπος πόλεμος καλά κρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους στα μεταλλεία της Χαλκιδικής και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παραγωγικής ανασυγκρότησης, όπως αποδεικνύουν και οι σημερινές κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα που ξεκίνησαν νωρίς σήμερα το πρωί, θα συνεχίσουν στη Βουλή και θα καταλήξουν στο Σύνταγμα. 

Ορμώμενοι με λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα, έχοντας στο πλευρό τους τις γυναίκες τους και παιδιά τους, υπολογίζεται ότι πάνω από 5000 εργαζόμενοι από τη Χαλκιδική «βουλιάζουν» αυτή τη στιγμή και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου Μεσογείων, ζητώντας επισταμένως την συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων των Σκουριών και ως εκ τούτου τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους, που θα φέρουν τη δημιουργία καινούργιων που, όπως υποστηρίζουν, θα προκύψουν σταδιακά μέσα από αυτή την έπενδυση. 

Κύκλοι προσκείμενοι στον Υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Ρίγα της Λετονίας στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για το θέμα της Ενεργειακής Αποδοτικότητας, δηλώνουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι καινούργιο εκτός από ό,τι ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες για το θέμα, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται κάποιες εξελίξεις όταν επιστρέψει ο υπουργός. Οσο για τον έτερο Υπουργό για το Περιβάλλον Γιάννη Τσιρώνη, σε δηλώσεις του πριν από λίγο στην εκπομπή Τώρα του ΣΚΑΙ, επιβεβαίωσε ότι σε λίγες ημέρες είναι προγραμματισμένη επίσκεψή τους μαζί με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Χαλκιδική. «Δεν καταλαβαίνω τι εξυπηρετεί αυτή η κινητοποίηση αυτή τη στιγμή όταν έχουμε ενημερώσουμε ότι θα μεταβούμε σύντομα στο σημείο. Εμείς απλά ελέγχουμε νόμιμα τις διαδικασίες και τίποτα άλλο. Δεν κάναμε τίποτα για να σταματήσει η λειτουργία του. Η εταιρεία πρέπει να σταματήσει να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους. Κανείς σε δημοκρατική χώρα δεν θα χτίσει όπου θέλει και ό,τι θέλει».

Αυτή την ώρα, πάντως, αντιπροσωπεία των μεταλλωρύχων συναντάται με τον αναπλ. υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και τον γγ ΥΠΕΚΑ Άρη Αλεξόπουλο. 

Οι πληροφορίες, δε, θέλουν τον Πρωθυπουργό, παρά τις σημερινές εξελίξεις, να μην έχει προγραμματίσει ακόμα κάποια ενέργεια για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

 

«Μας εξοργίζει ότι παρά τις τόσες συναντήσεις τόσο με τον κύριο Λαφαζάνη, όσο και με τον κύριο Τσιρώνη, ακόμα δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημά μας», δηλώνει στο newpost o Γιώργος Χατζής, πρόεδρος Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Σκουριών «Αγία Βαρβάρα». «Παίζουν με το μέλλον μας και με το ψωμί μας. Αυτή τη στιγμή διακυβεύονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας

Δεν θα φύγουμε από την Αθήνα, αν δεν συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό και δεν πάρουμε μια στέρεη απάντηση για το θέμα. Δεν μας δίνει κανείς σημασία και γιαυτό θα το παλέψουμε όσο μπορούμε. Θα αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων, θα κατασκηνώσουμε έξω από τη βουλή, θα φτάσουμε μέχρι και την απεργία πείνας». 

Τι απαντά όμως ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην μερίδα των κατοίκων που αντιτίθεται στην λειτουργία του μεταλλωρυχείου ; «Απευθύνουμε πρόσκληση στους κατοίκους του Δήμου Αριστοτέλους που δεν επιθυμούν την συνέχιση της λειτουργίας να τους δείξουμε τι ακριβώς κάνουμε. Να τους δείξουμε την επιστήμη και τη δουλειά μας. Δεν μας ενδιαφέρουν οι ξενόφερτοι κουκουλοφόροι χωρίς πρόσωπο».

«Από τα τρία υποέργα μεταλλείων στη Χαλκιδική, σήμερα λειτουργεί μόνο το ένα», εξήγησε ο Δημήτρης Μπάλας, πρόεδρος του επιστημονικού προσωπικού των μεταλλείων Κασσάνδρας «Αριστοτέλης», επισημαίνοντας ότι η περιβαλλοντική μελέτη της επένδυσης έχει εγκριθεί από επτά υπουργεία, ενώ έχει λάβει και θετική γνωμοδότηση από το ΣτΕ. «Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε προεκλογικές υποσχέσεις. Δε συντρέχει κανένας λόγος για την παύση των εργασιών» υποστήριξε, καθώς, όπως είπε, το ΥΠΑΠΕΝ έχει άρει δύο άδειες απ΄ τα μεταλλεία στις Σκουριές».

Το θέμα έχει ξεκινήσει να απασχολεί και τα ξένα ενημερωτικά δίκτυα, καθώς, όπως ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι «πρόκειται για μια πρωτοφανή και μαζική κινητοποίηση». Αυτό που ζητούν στην ουσία οι μεταλλωρύχοι είναι την επίσημη θέση της κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον της επένδυσης του καναδικού ομίλου Eldorado Gold, έπειτα κι από την απόφαση του υπουργείου να «παγώσει» την υλοποίηση των πρωτοκόλλων υλοτόμησης 300 στρεμμάτων στις Σκουριές, η οποία κρίνεται απαραίτητη για την δημιουργία του εργοστασίου εμπλουτισμού και την υλοποίηση του περαιτέρω επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας. 

Προηγουμένως, ο έλεγχος νομιμότητας των πρωτοκόλλων που είχε γίνει τον Φεβρουάριο δεν ανέδειξε δυσλειτουργίες και προβλήματα νομικής φύσεως, ωστόσο το Υπουργείο προχώρησε τελικώς σε διακοπή της υλοτόμησης, κάτι το οποίο ξεσήκωσε μαζικά τους εργαζόμενους. 

 

M.M.