current views are: 3

16 Απριλίου 2015
Δημοσίευση12:49

Αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια για τους μεταλλωρύχους

Στη Βουλή έφτασε το μεσημέρι η ογκώδης πορεία των μεταλλωρύχων που διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης και ζητούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας τους.

Δημοσίευση 12:49’
αρθρο-newpost

Στη Βουλή έφτασε το μεσημέρι η ογκώδης πορεία των μεταλλωρύχων που διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης και ζητούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας τους.

Στη Βουλή έφτασε το μεσημέρι η ογκώδης πορεία των μεταλλωρύχων που διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης και ζητούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας τους. Το κέντρο της Αθήνας είναι κλειστό καθώς πάνω από 5.000 μεταλλωρύχοι έχουν κατακλύσει το Σύνταγμα.

Κλειστή είναι η κάθοδος της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και η άνοδος, από την λεωφόρο Αμαλίας έως το Χίλτον.

Η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Μεσογείων, που ήταν κλειστά από το πρωί, λόγω της συγκέντρωσης των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής αποκαταστάθηκε.

Η αντισυγκέντρωση και ο φόβος για επεισόδια

Φόβοι εκφράζονται από αστυνομικούς κύκλους διότι, όσο θα είναι σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας η συγκέντρωση των εργαζομένων στις Σκουριές, μια.. αντισυγκέντρωση έχουν προγραμματίσει και οι πολέμιοι της εξόρυξης χρυσού.

Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία αναμένεται στις 6 το απόγευμα, από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους της Χαλκιδικής που ζητούν να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Αστυνομική δύναμη θα βρίσκεται στο σημείο για να μην συναντηθούν οι δύο πορείες και να μην υπάρξουν ευτράπελα με τους καταληψίες της Πρυτανείας.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων δηλώνει αμετακίνητος στο newpost

«Μας εξοργίζει ότι παρά τις τόσες συναντήσεις τόσο με τον κύριο Λαφαζάνη, όσο και με τον κύριο Τσιρώνη, ακόμα δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημά μας», δηλώνει στο newpost o Γιώργος Χατζής, πρόεδρος Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Σκουριών «Αγία Βαρβάρα». «Παίζουν με το μέλλον μας και με το ψωμί μας. Αυτή τη στιγμή διακυβεύονταιεκατοντάδες θέσεις εργασίας. 

Δεν θα φύγουμε από την Αθήνα, αν δεν συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό και δεν πάρουμε μια στέρεη απάντηση για το θέμα. Δεν μας δίνει κανείς σημασία και γιαυτό θα το παλέψουμε όσο μπορούμε. Θα αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων, θα κατασκηνώσουμε έξω από τη βουλή, θα φτάσουμε μέχρι και την απεργία πείνας». 

Πρωτοφανής συμμετοχή- Θέλουν δέσμευση του Τσίπρα

Οι μεταλλωρύχοι από τις Σκουριές έχουν καθολική συμμετοχή στην πορεία. Πρόκειται για πάνω από 5.000 άτομα που κατευθύνονται στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στη συνέχεια θα διαδηλώσουν έξω από την Βουλή και στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Αλέξη Τσίπρα από τον οποίο θέλουν προσωπική δέσμευση για την διατήρηση των εργασιακών τους θέσεων.

Συνολικά 82 λεωφορεία πάνω από 4.000 μεταλλωρύχοι έφτασαν το πρωί της Πέμπτης στα διόδια των Αφιδνών από τις Σκουριές Χαλκιδικής, από όπου και ξεκίνησαν την Τετάρτη, ενώ οι υπόλοιποι διαδηλωτές έφτασαν είτε με ΙΧ είτε με αεροπλάνο.

«Είμαστε εργάτες και όχι τρομοκράτες», φωνάζουν οι διαδηλωτές.

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό

Έληξε πριν από λίγο η συνάντηση των μεταλλωρύχων με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη και τον γγ ΥΠΕΚΑ, Άρης Αλεξόπουλο.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων, Γιώργος Χατζής, δεν υπήρξε καμία σαφής απάντηση από τον κ. Τσιρώνη. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι περιορίστηκε να πει στους μεταλλωρύχους πως το υπουργείο θα τηρήσει τη νομιμότητα. Οι μεταλλωρύχοι, από την πλευρά τους, δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις.

«Έναν έντιμο συμβιβασμό» από την πλευρά της κυβέρνησης ζήτησαν δια στόματος του Χρήστου Ζαφειρούδα, προέδρου των εργαζομένων στις υπόγειες στοές στα μεταλλεία Χαλκιδικής, χιλιάδες διαδηλωτές με τις οικογένειές τους που συγκεντρώθηκαν έξω από το ΥΠΑΠΕΝ, προκειμένου να διαδηλώσουν για τη διασφάλιση της εργασίας τους και την ανάπτυξη στην περιοχή.

Τα… συνθήματα και ο Άδωνις

Οι εργαζόμενοι από 14 σωματεία των μεταλλείων Χαλκιδικής κρατώντας σημαίες που γράφουν «Ναι στην ανάπτυξη», φωνάζοντας συνθήματα και χτυπώντας ρυθμικά τα κράνη τους στην άσφαλτο κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την Αθήνα, εάν η κυβέρνηση δεν πάρει ξεκάθαρη θέση σε σχέση με τη λειτουργία των μεταλλείων. Στήριξη στους διαδηλωτές εκδήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος για πρώτη φορά βρέθηκε σε διαμαρτυρία.

«Είμαστε οι πραγματικοί κάτοικοι της Χαλκιδικής που έχουμε την τιμή να δουλεύουμε στα μεταλλεία. Ήρθαμε στην Αθήνα να διαδηλώσουμε για την ευημερία του τόπου μαςΖητάμε το μεροκάματό μας. Ο πρωθυπουργός πρέπει να δώσει την τελική απάντηση».

 

 


σχετικα αρθρα