Τέλος στην πολιτική επιστράτευση βάζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος με το νομοσχέδιο για το Δημόσιο, το οποίο έχει κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, η κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης απεργών αποτελεί το πρώτο άρθρο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού. 

Στο νομοσχέδιο καθίσταται σαφές ότι η πολιτική επιστράτευση και η επίταξη θα γίνονται μόνο σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών άμυνας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης που προκλήθηκε από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Όχι όμως για την αντιμετώπιση απεργίας.

Ο διαχωρισμός αυτός αποτελούσε πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που υποστηρίζουν ότι το μέτρο χρησιμοποιείτο καταχρηστικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Να σημειωθεί πως η τελική απόφαση για επιστράτευση θα ανήκει στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα μπορεί, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου υπουργού, να εξουσιοδοτεί υπουργούς και περιφερειάρχες να προβαίνουν σε επίταξη υπηρεσιών.

Επίσης, το σχέδιο νόμου του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης πήγε στη Βουλή ύστερα από δημόσια διαβούλευση, εκτός από την κατάργηση της επιστράτευσης, προβλέπει και την άμεση επαναφορά δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα, την επανασύσταση κλάδων που έχουν καταργηθεί και την τοποθέτηση επιτυχόντων του ΑΣΕΠ στο Δημόσιο, διαδικασία που είχε παγώσει λόγω Μνημονίου.