Στο επίκεντρο της επικαιρότητας έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες τα νησιά της ελληνικής συνοριακής ακτογραμμής, όχι όμως λόγω της ομορφιάς τους ή της νέας τουριστικής περιόδου που ξεκινά και επίσημα πια, αλλά λόγω του θορύβου που έχει προκληθεί με την θέση τους που λειτουργεί ως πέρασμα για τους παράνομους μετανάστες από την Τουρκία. 

Σάμος, Χίος, Λέσβος αλλά και άλλα νησιά του Αιγαίου συνιστούν τα τελευταία χρόνια το ελληνικό έδαφος που πατούν για πρώτη φορά οι μετανάστες που περνούν στη χώρα μας από τη γείτονα και παρότι στη συνέχεια μεταβαίνουν στην Αθήνα, είναι εύλογο να εγείρονται πολλά ερωτήματα σχετικά με το αν καταφέρνουν να επηρεάσουν τη ζωή σε αυτά, αλλά και αν τελικά αποτελούν απειλή για τη φήμη και τον τουρισμό τους. 

Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός μιλά για το ζήτημα των ημερών στο newpost. «Από τον περασμένο Σεπτέμβριο φωνάζω ότι τα κύματα των μεταναστών θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο και να που τώρα βγαίνω αληθινός. Εκεί που πριν από λίγους μήνες είχαμε πέντε ή δέκα την ημέρα να περνούν από το νησί, σήμερα κατά μέσο όρο δεχόμαστε 200 άτομα καθημερινά. Αυτό που έχουμε φροντίσει να γίνει είναι να υπάρχει λίγο περισσότερη οργάνωση στο πως θα διαβιούν αυτοί οι άνθρωποι όσο βρίσκονται στα νησιά μας και μπορώ να πω ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια πρόοδος σε αυτό, καθώς βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την κυβέρνηση, καθώς έχει ενσκύψει ιδιαίτερα πάνω στο θέμα. Είναι σημαντικό για το νησί ότι έχει ανοίξει και το κέντρο μεταναστών στη Μόρια, το οποίο είναι σε θέση να φιλοξενήσει χίλια άτομα και συνεχώς εξοπλίζεται». 

Ο κ.Γαληνός, πάντως, θεωρεί ότι αυτός ο θόρυβος των τελευταίων ημερών δεν θα αποβεί βλαβερός στην τουριστική περίοδο που μόλις αρχίζει : «Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, καθώς γίνεται προσπάθεια από όλους να μην αλλοιωθεί η τουριστική εικόνα του νησιού και να διατηρηθεί η καλή του φήμη τόσο στον εσωτερικό όσο και στον τουρισμό από το εξωτερικό. Εξάλλου το νησί λειτουργεί κυρίως ως «πέρασμα», οπότε δεν έχει πάρει τόση έκταση το πρόβλημα». 

Στη Χίο σήμερα έφτασε το πρώτο μεγάλο γκρουπ Γάλλων τουριστών, κηρύσσοντας την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Με την αφορμή αυτή δήμαρχος του νησιού Μάνος Βουρνούς έθιξε τη σχέση ανάμεσα στην αυξανόμενη εισροή των μεταναστών και τον τουρισμό : «Δεν έχει επηρεάσει τις αφίξεις, ούτε γνωρίζω να υπάρχει κάποια ακύρωση από το θόρυβο που έχει προκληθεί. Πρόκειται για ένα θέμα δίπολο, τόσο όσον αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου, όσο και το σεβασμό στη ζωή των κατοίκων του νησιού μας. Αν όμως υπάρξει οποιοδήποτε γεγονός στο άμεσο μέλλον που θα σπείρει αβεβαιότητα και αμφιβολία, τότε οφείλουμε να δούμε πρακτικά πως θα το αντιμετωπίσουμε γιατί οπωσδήποτε θα υπάρχει αρνητικό αντίκτυπο στην Ευρώπη. Οι κάτοικοι επιδεικνύουν μια καρτερία και ιδιαίτερη ανοχή, στηρίζουν πολύ τους ανθρώπους αυτούς. Το θέμα είναι να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο δράσης για να μην γίνει πλέον αφόρητη η κατάσταση και να φτάσουμε τα 1000 άτομα την ημέρα». 
 
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στον τραυματισμό του νεαρού Αφγανού πριν από τρεις ημέρες : «Το παιδί έχει ξεφύγει τον κίνδυνο και θεωρώ ότι είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά καταδεικνύει έντονα μια εικόνα απόγνωσης και απελπισίας και δεν αποκλείεται να επαναληφθεί».

«Πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα καταρχήν από την ανθρώπινή του πλευρά, με σεβασμό και ευαισθησία για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται» τονίζει η Προϊσταμένη του Γραφείου Τουρισμού του Δήμου Χίου Ρένα Δαμίγου. Οφείλει σε αυτή τη χρονική στιγμή η πολιτεία να λάβει κάποια μέτρα τόσο για το νησί μας, όσο για τον τουρισμό, ωστόσο δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπίσουμε θέμα για την τουριστική περίοδο. Τουλάχιστον δεν φαίνεται κάτι τέτοιο».  

Τη δική του πλευρά στην αυξανόμενη ροή των λαθρομεταναστών στα νησιά μας δίνει ο κ. Νίκος Κατρακάζος, Αντιπεριφερειάρχης Σάμου και αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Βορείου Αιγαίου : «Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια ανησυχία στους κατοίκους, σε λογικά πάντα πλαίσια, όπως υπάρχει και στην Αθήνα. Μην δίνουμε όμως τόσο μεγάλες διαστάσεις χωρίς να υπάρχει λόγος. Εμείς στο νησί έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια να ζούμε με αυτή την κατάσταση, αλλά τις τελευταίες ημέρες και με τη διαφορετική φιλοσοφία που έχει υιοθετηθεί από το κράτος, βλεπουμε ότι κάποια στιγμή και ο κόσμος φοβάται και αναρωτιέται τι θα γίνει. Πρώτο μέλημα των αρχών πρέπει να είναι οι σωστές υποδομές για να υπάρχει ισορροπία για τη ζωή στο νησί και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες». 

Σε ένα κομβικό σημείο για την τουριστική περίοδο και με τα μηνύματα για τη φετινή σεζόν να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ο κ. Κατρακάζος επισημαίνει ότι : «Οχι δεν υπάρχει πρόβλημα στον τουρισμό, να μην δώσουμε λάθος εικόνα. Εξάλλου και οι τουρίστες που έρχονται από το εξωτερικό έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των μεταναστών, δεν νομίζω αυτά που ακούγονται ότι θα τους αποτρέψουν από το να «κλείσουν» τις διακοπές τους στο νησί. Σίγουρα όμως αν συνεχιστεί αυτή η ροή και συνεχώς γίνεται μεγαλύτερη, θα πρέπει να το δούμε με πιο μεγάλη προσοχή το συγκεκριμένο ζήτημα. Ας μην ξεχνάμε ότι τα νησιά ζουν από τον τουρισμό. Δεν θα πρέπει δηλαδή μέσα στην τουριστική περίοδο να έχουμε έξαρση και να δώσουμε κακή εικόνα στους ανθρώπους που έρχονται από τόσο μακριά για να κάνουν τις διακοπές τους». 

Μ.Μ.