Παλιούς «γνώριμους» βρήκε η Αστυνομία νωρίς το πρωί μέσα στην Πρυτανεία όταν απομάκρυνε τους αντιεξουσιαστές που είχαν καταλάβει το κτίριο.

Η επιχείρηση επέμβασης δεν δεχόταν άλλη αναβολή καθώς ήδη είχε φτάσει η 19η μέρα κατάληψης, ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός δεσμευόταν δημόσια τις τελευταίες μέρες ότι η κατάληψη θα λήξει σύντομα, ενώ μετά και τα χθεσινά επεισόδια έξω από το ΕΚΠΑ και την αποψινή ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έμενε παραπάνω χρόνος.

Είκοσι δύο άτομα, τα οποία σχετίζονται με την κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ και τα επεισόδια που έγιναν χθες το βράδυ στα Εξάρχεια, συνέλαβε συνολικά η αστυνομία σήμερα, ανάμεσά τους και ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης, αντιεξουσιαστής γνωστός στις Αρχές για τη δράση του με τον Βασίλη Παλαιοκώστα.

Ο 37χρονος έχει βγει από την φυλακή με περιοριστικούς όρους, ενώ μαζί του στην κατάληψη ήταν και ένας 45χρονος επίσης γνωστός στις Αρχές για τις σχέσεις του με τον Νίκο Μαζιώτη και τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν 14 καταληψίες της Πρυτανείας, οι οποίοι είχαν προσαχθεί στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, μετά τη σημερινή επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.

Πρόκειται για επτά Έλληνες, έξι Ελληνίδες και μία υπήκοο Κύπρου. Επίσης, τα ξημερώματα συνελήφθησαν ακόμη τέσσερα άτομα, τρεις Ελληνίδες και μία Πολωνή, που σχετίζονταν με την κατάληψη.

Δεν υπήρξαν ζημιές εντός του κτιρίου, είπαν οι πρυτανικές αρχές

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι πρυτανικές αρχές για τη λήξη της κατάληψης στο ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με πηγές από την πρυτανεία, στο κτίριο δεν υπήρξαν καθόλου ζημιές, οπότε θα χρειαστεί μόνο να καθαριστεί ο χώρος από τα συνεργεία καθαρισμού. Από τη Δευτέρα, πάντως, θα λειτουργήσουν κανονικά οι υπηρεσίες της πρυτανείας.

Εξάλλου, οι πρυτανικές αρχές, με ανακοίνωση που εξέδωσαν, ευχαριστούν την ελληνική κοινωνία και Πολιτεία για τη σταθερή στήριξή τους στις προσπάθειες αποκατάστασης της λειτουργίας της κατειλημμένης πρυτανείας. Κύριο μέλημα των πρυτανικών αρχών είναι, όπως αναφέρεται, η επείγουσα επαναλειτουργία όλων των κεντρικών υπηρεσιών του Ιδρύματος, καθώς είναι εκείνες που επιτελούν «βασικό έργο στην κατοχύρωση και προώθηση του αγαθού της Δημόσιας Ανώτατης Παιδείας στη χώρα μας».

Υπογραμμίζεται, τέλος, η σημασία του να διαφυλάσσονται και να παραμένουν σε ουσιαστική δημόσια λειτουργία τα κτήρια της νεοκλασσικής Αθηναϊκής Τριλογίας (η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Ακαδημία και το Πανεπιστήμιο), τα οποία χαρακτηρίζονται ως «σπουδαίο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς του Έθνους μας και εμβληματικού κοσμήματος της πρωτεύουσας του Ελληνισμού».