Η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν θα πρέπει να αναβληθεί αλλά να διεξαχθεί εκτός Κορυδαλλού, καθώς η εκδίκαση της υπόθεσης στη δικαστική αίθουσα των φυλακών δεν θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των μαθητών και των κατοίκων της περιοχής, αναφέρει σε νέα του ανακοίνωση ο δήμος. 

«Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική. Διαφορετικά οι ίδιοι θα είναι υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί» δήλωσε ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης ο οποίος σε κοινή επιστολή του με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη έχει ζητήσει την παρέμβαση του πρωθυπουργού για το θέμα.

Ο δήμαρχος έχει προειδοποιήσει ότι κάποιοι αποφάσισαν άστοχα η δίκη των φασιστών της Χρυσής Αυγής να γίνει στην πόλη αυτή, σε μια πολιτικά φορτισμένη περιοχή, όπου η απόσταση από τη δικαστική αίθουσα στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας και εκεί όπου δέχθηκαν την οι Αιγύπτιοι Ψαράδες και τα στελέχη του ΠΑΜΕ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη είναι πολύ κοντά.

Υπενθυμίζεται ότι για τη Δευτέρα ο δήμος Κορυδαλλού στις 8 το πρωί έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ισόγειο του Δημαρχείου, στην οποία αναμένεται να συμμετέχουν και βουλευτές όλων των κομμάτων από τη Β’ Πειραιά πλην της Χρυσής Αυγής.

«Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις θα γίνονται καθημερινά στην πόλη. Μη φανταστούν ότι η συγκέντρωση θα γίνει μόνο τη Δευτέρα. Στέλνουμε το μήνυμα όσο είναι νωρίς να αλλάξουν την απόφαση τους και να ορίσουν αλλού την έδρα της δίκης της Χρυσής Αυγής» έχει δηλώσει ο δήμαρχος Κορυδαλλού.

Επίσης μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της δίκης στο δημαρχείο Κορυδαλλού αναμένεται να συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή του δήμου προκειμένου να αποφασίσει την πορεία των κινητοποιήσεων.

Επιπλέον, το πρωί της Δευτέρας έχει προγραμματίσει αντιφασιστική συγκέντρωση η «Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» στη διασταύρωση της λεωφόρου Λαμπράκη με την οδό Χρ. Σμύρνης (Γήπεδο Προοδευτικής).

Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού και η ΑΔΕΔΥ η οποία κηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας το πρωί της ίδιας ημέρας (7:30-11:30 πμ) για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων στο συλλαλητήριο στην οποία συμμετέχει η ΠΟΕ - ΟΤΑ και άλλα σωματεία εργαζομένων. Στη συνέχεια θα επιχειρηθεί να γίνει πορεία προς τις φυλακές Κορυδαλλού.

Επίσης τα ναυτεργατικά σωματεία Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε. Ν «Ο Στέφενσων», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε. Ν. και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών καλούν σε συγκέντρωση στις 20 Απριλίου στις 8 το πρωί στην πλατεία Δαβάκη της Νίκαιας.

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Ο δήμαρχος Κορυδαλλού την Πέμπτη απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θέμα, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «απευθυνόμαστε προσωπικά σ' εσάς προσδοκώντας ότι θα δώσετε λύση στο σοβαρότατο ζήτημα που έχει ανακύψει, διότι, παρά την σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων υπουργών και όλων, πλην της ΧΑ, των πτερύγων της Βουλής, δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση και η πόλη παραμένει ανάστατη ενώ ήδη αναγκαστήκαμε, λόγω των ειδικών συνθηκών, να προχωρήσουμε στο κλείσιμο των σχολείων του Κορυδαλλού στις 20 Απριλίου, ημέρα έναρξης της δίκης της ΧΑ στις φυλακές Κορυδαλλού. Ελπίζουμε ότι, έστω και την ύστατη στιγμή, η άμεση αντίδρασή σας θα επιλύσει το πρόβλημα».

Και σημειώνει ότι:

Ο Δήμος Κορυδαλλού, οι βουλευτές της Β’ Πειραιά όλων των κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής», η αντιπεριφέρεια Πειραιά, η τοπική ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Δασκάλων, η Ένωση Συλλόγων Γονέων, οι δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Κορυδαλλού, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, η κίνηση «Δεν Ξεχνάμε», η οποία εκπροσωπεί τους φίλους και την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, σε κοινό μας ψήφισμα, έχουμε ήδη, από τις 23 Μαρτίου, εκφράσει ομόφωνα την κατηγορηματική μας αντίθεση στη διεξαγωγή της δίκης των δεκάδων νεοναζί της Χρυσής Αυγής, στην δικαστική αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού. Η αντίθεση μας αυτή, κ. πρωθυπουργέ, δεν απορρέει από κάποια τοπικίστικη αντίληψη αλλά από τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η διεξαγωγή της σοβαρότερης δίκης μετά την μεταπολίτευση στον Κορυδαλλό, όπου, λόγω των χωροταξικών χαρακτηριστικών της δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των κατοίκων και ιδιαίτερα των μαθητών των γειτονικών σχολείων.