current views are: 1

17 Απριλίου 2015
Δημοσίευση18:08

Το σχέδιο για παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους πρόσφυγες

Τους στόχους για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Δημοσίευση 18:08’
αρθρο-newpost

Τους στόχους για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Τους στόχους για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, πρώτοι στόχοι είναι η προστασία της ευάλωτης ομάδας των ασυνόδευτων παιδιών, η παροχή υγειονομικής περίθαλψης και πρόληψης στους πληθυσμούς των προσφύγων, η παραπομπή τους σε άλλες δομές του ΕΣΥ – αν αυτό κρίνεται αναγκαίο – και η προάσπιση της δημόσιας υγείας του γενικού πληθυσμού.

Το σχέδιο εκπονήθηκε από το υπουργείο Υγείας από κοινού με το ΚΕΕΛΠΝΟ μετά την ανάγκη για άμεση αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος.

Οι δράσεις αναλυτικά αφορούν τη δημιουργία αυτόνομων δομών παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στις πύλες εισόδου των νησιωτικών περιοχών και στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Μεταναστών (ΠΚΚΜ) Αττικής.

Οι δομές αυτές θα έχουν χαρακτήρα Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, τα οποία θα στελεχωθούν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και θα διαθέτουν τον αναγκαίο υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό.

Επίσης, δημιουργείται ένας κεντρικός μηχανισμός εποπτείας και διοίκησης των παραπάνω δομών απευθείας από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμα δράσεις εκπαίδευσης και προετοιμασίας όσων εμπλέκονται στο μηχανισμό υποδοχής και υποστήριξης των προσφύγων και μεταναστών, όπως στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού, τη δημιουργία συστήματος καταγραφής και αξιολόγησης επιδημιολογικών δεδομένων και εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών.

Οι δράσεις αφορούν τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Μεταναστών (ΠΚΚΜ) στην Περιφέρεια Αττικής.

Το κόστος του έργου καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.


σχετικα αρθρα