Συνεχίστηκε σήμερα, η «μάχη» των Πανελλαδικών Εξετάσεων με τα μαθήματα της Βιολογίας, της Φυσικής, των Μαθηματικών και Στοιχείων Στατιστικής και της Ιστορίας, όλων γενικής παιδείας, με τις μεγάλες καθυστερήσεις να προκαλούν προβλήματα στους υποψηφίους. Δύσκολα τα σημερινά θέματα, κυρίως στα Μαθηματικά. Οι εξετάσεις ξεκίνησαν στις 8:30 το πρωί, αλλά στο μάθημα των Μαθηματικών σημειώθηκε πολύ μεγάλη καθυστέρηση, εξαιτίας τυπογραφικού λάθους, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να ξεκινήσουν να απαντούν αργότερα, αφού εστάλησαν νωρίτερα διευκρινήσεις. Παράλληλα, δυσλειτουργία εμφανίστηκε στην αποστολή των ενδεικτικών θεμάτων στους υποψηφίους με ειδικές ανάγκες, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η εξέτασή τους στις 11.00. Σημειώνεται ότι τα ενδεικτικά θέματα είναι ένα προσχέδιο λύσεων που δίνεται στους εξεταστές για να μπορούν να απαντούν στις απορίες των υποψηφίωντης συγκεκριμένης κατηγορίας.

Οι υποψήφιοι, πάντως, διαμαρτύρονται επειδή δεν υπήρχε διαβαθμισμένη δυσκολία, αλλά λένε ότι όλα εξ αρχής τα ζητήματα περιείχαν δύσκολες ερωτήσεις, και απαιτήσεις πάνω από τις δυνατότητες των μαθητών.  Αντίθετα στην Ιστορία και την Φυσική, τα θέματα ήταν κατανοητά και διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Δείτε τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι:

Θέματα Βιολογίας

Θέματα Φυσικής

Θέματα Μαθηματικών

Θέματα ΙστορίαςΑιχμές της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

«Δεν υπάρχει κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία ούτε στα πλαίσια του θέματος ούτε και ανάμεσα στα διαφορετικά θέματα» επεσήμανε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία σε ανακοίνωσή της σχετικά με τα μαθηματικά γενικής παιδείας στα οποία διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων.

Η Μαθηματική Εταιρεία επισημαίνει ακόμη ότι «είναι ατυχής η επιλογή του Β1 ερωτήματος, διότι είναι σαφώς δυσκολότερο από τα επόμενα ερωτήματα». Γενικά αναφέρει ότι τα θέματα είναι σαφώς δυσκολότερα από τα αντίστοιχα θέματα του 2010.

Αναλυτικότερα «το Θέμα 1 είχε μόνο θεωρία. Το Θέμα 2 και το ερώτημα Β1 θα έχει δυσκολέψει πάρα πολλούς υποψήφιους διότι απαιτεί κριτική σκέψη, αλλά το ότι δίνεται το αποτέλεσμα, διευκολύνει στην απάντηση των επομένων ερωτημάτων. Το θέμα 3 καλύπτει μεγάλο μέρος του Κεφαλαίου της Στατιστικής και η επιτυχής αντιμετώπιση προϋποθέτει πολύ καλή γνώση των εννοιών και αυξημένη προσοχή. Επισημαίνεται ότι αν ο μαθητής δεν απαντήσει σωστά στο Γ1 ερώτημα δεν μπορεί να απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα του θέματος. Το ερώτημα Γ1 μπορεί να απαντηθεί και χωρίς τη χρήση του δεδομένου της μέσης τιμής».

Το πρόγραμμα των εξετάσεων

Οι πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζονται τη Δευτέρα 16  Μαΐου οι μαθητές εξετάζονται σε  Νεοελληνική Λογοτεχνία και Μαθηματικά (Κατεύθυνσης), ενώ την Τετάρτη 18 Μαΐουσε Ιστορία, Βιολογία, Χημεία, Βιοχημεία και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κατεύθυνσης).

Την Παρασκευή 20 Μαΐου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά και τη Φυσική( Κατεύθυνσης). Στη συνέχεια, την Δευτέρα 23 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η εξέταση στα Λατινικά, Χημεία, Ηλεκτρολογία και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Κατεύθυνσης).

Τέλος, η αυλαία για τις Πανελλαδικές πέφτει την Τετάρτη 25 Μαΐου με την εξέταση του μαθήματος Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Μάθημα Επιλογής).

Ο "χάρτης" των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, συνολικά 74.440 μαθητές θα εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τους 110.000 υποψήφιους που θα εξεταστούν. Αξίζει να σημειώθει σε περισσότερους από 3.000 υπολογίζονται οι μαθητές, που δεν θα συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Όπως κάθε χρόνο, οι βαθμολογίες των εξεταζόμενων θα ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου και οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος η εξεταστική επιτροπή δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και μάλιστα με μεγαλύτερη προσήλωση, θέματα κλιμακούμενης δυσκολίας. Οι καθηγητές εκτιμούν ότι τα θέματα -όπως και πέρσι- θα είναι με δυσκολίες που θα κλιμακώνονται, ώστε να γίνεται ευκολότερη η επιλογή των καλύτερων.

Ταυτόχρονα, 24 τμήματα πανεπιστημίων δεν θα δεχθούν υποψηφίους από φέτος.

Το ποσοστό 10% των υποψηφίων παλαιοτέρων ετών, που έμπαιναν στη διαδικασία της επιλογής, χωρίς να δώσουν εξετάσεις, θα εφαρμοστεί και φέτος, αλλά για τελευταία χρονιά, αφού από τον επόμενο χρόνο αυτή η δυνατότητα καταργείται και όποιος επιθυμεί να ενταχθεί και πάλι στην επιλογή για μία θέση στα ανώτατα ιδρύματα, θα πρέπει να συμμετάσχει εκ νέου στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Επιπλέον, το μηχανογραφικό δελτίο με τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για να μπουν στη διαδικασία της επιλογής, δεν έχει εκδοθεί και αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες, να μην συμπεριλαμβάνει τμήματα με βάση τη ζήτηση και τη δυναμική τους. Δηλαδή, τμήματα τα οποία είχαν ελάχιστους υποψήφιους τα προηγούμενα χρόνια και ελάχιστους διδάσκοντες, ενδεχομένως δεν θα περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο.

Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή των υποψηφίων για τις σχολές και τα τμήματα, που δήλωσαν προτίμηση, γίνεται με βάση το σύνολο των μορίων, που προκύπτουν από το άθροισμα των γινομένων του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης της βεβαίωσης, των βαθμών πρόσβασης των δύο μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας και κατά φθίνουσα σειρά έως ότου καλυφθεί ο αριθμός θέσεων κάθε σχολής ή τμήματος.

Οι  απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν στις 27-5-2011 και θα διενεργηθούν με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν στις 2-6-2011 και θα διενεργηθούν με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

H προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα είναι από την Τετάρτη 8-6-2011 μέχρι και την Τετάρτη 22-6-2011.