Η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής αρχίζει σήμερα το πρωί και αποτελεί ιστορική διαδικασία που αντίστοιχή της δεν έχει υπάρξει στην Ελλάδα και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καλείται να λογοδοτήσει για δράση εγκληματικής οργάνωσης ένα κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή.

Η επιλογή του χώρου διεξαγωγής της δίκης στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού ήδη έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις, τόσο από τις τοπικές Αρχές, όσο και από δικηγόρους και δημοσιογράφους, καθώς η αίθουσα που επελέγη δεν μπορεί να καλύψει τις πρακτικές ανάγκες, σε χώρο και υποδομές, για την ομαλή και απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων τους και την ανάγκη δημοσιότητας της διαδικασίας. 

Οι κατηγορούμενοι είναι 69, οι συνήγοροι υπεράσπισης ενδέχεται να υπερβαίνουν τους 100, πολυάριθμοι είναι και οι εκπρόσωποι της Πολιτικής Αγωγής, ενώ μόνο οι μάρτυρες κατηγορίας είναι περίπου 130.

Οι 69 κατηγορούμενοι για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων η προηγούμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος βρίσκονται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο θα κρίνει εάν τελικά το κόμμα της Χρυσής Αυγής αποτελεί ένα ναζιστικό μόρφωμα με συντονισμένη παράνομη δραστηριότητα, απόφαση που θα φέρει αλυσιδωτές εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο.

Χωρίς δημόσιες υπηρεσίες και με... διαμαρτυρίες 

Χωρίς δημόσιες υπηρεσίες είναι σήμερα το πρωί, τόσο στις κεντρικές κρατικές δομές όσο και στις δημοτικές, καθώς η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί τετράωρη στάση εργασίας προκειμένου οι δημόσιοι υπάλληλοι που το επιθυμούν να συμμετέχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Χρυσή Αυγή στον Κορυδαλλό, με αφορμή την έναρξη της δίκης.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίστηκε τις 8:00 το πρωί της Δευτέρας στα Δικαστήρια των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας έξω από τις φυλακές.
Σε αυτή συμμετέχουν η ΑΔΕΔΥ και άλλα συνδικάτα, όπως η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΕΪΝΑΠ, η ΟΕΝΓΕ και πρωτοβάθμια σωματεία. «Αυτή η δίκη πρέπει να γίνει χωρίς την παραμικρή έκπτωση για την εγκληματική δράση της οργάνωσης των νεοναζί», αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Συλλαλητήριο επίσης διοργανώνει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), ενώ το «παρών» θα δώσουν ο Δήμος Κορυδαλλού και άλλοι δήμοι της περιοχής. 
Κλειστά θα είναι τη Δευτέρα όλα τα σχολεία στον Κορυδαλλό. 

Συλλαλητήριο και πορεία στις φυλακές Κορυδαλλού με την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής διοργανώνουν και συλλογικοί φορείς και αντιφασιστικές οργανώσεις με κοινό αίτημα την «καταδίκη της ναζιστικής - εγκληματικής οργάνωσης». Οι δικηγόροι των θυμάτων της, ζητούν την άμεση διεξαγωγή της δίκης σε καταλληλότερο περιβάλλον, όπως του Εφετείου Αθηνών.

Την ανησυχία του για την αντιπαράθεση των «δύο πολιτικών άκρων», η οποία «αναπόφευκτα θα εκδηλωθεί» στην πόλη του Κορυδαλλού, με την συμμετοχή και των όμορων δήμων, έχει εκφράσει το δημοτικό συμβούλιο ζητώντας την αλλαγή του χώρου εκδίκασης με άμεση υπουργική απόφαση.

Ο δήμος και ο λαός της πόλης συμμετέχει με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και δεν επιθυμεί στο ελάχιστο την αναβολή της δίκης. Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι των θυμάτων καυτηρίασαν την τακτική της ογκώδους δικογραφίας που σχηματίστηκε με αποτέλεσμα την πολύμηνη καθυστέρηση της δίκης και την αποφυλάκιση ορισμένων από τους κατηγορούμενος. Εξήραν την αποφασιστική στάση των δυο - τριών δικαστικών του Πειραιά που στοιχειοθέτησαν κι ανέδειξαν την εγκληματική δράση της οργάνωσης, παρά τους «εσωτερικούς εχθρούς που είχαν να αντιμετωπίσουν».

Εκ μέρους της πακιστανικής κοινότητας ο Τζαβέτ Ασλάν, σημείωσε ότι με τη δίκη των μελών της οργάνωσης που «εμφανίζεται με πολιτική προβιά θα δικαιωθούν οι χιλιάδες μετανάστες που επί μακρόν υπέμειναν "χωρίς φωνή" την ομαδική βία και θηριωδία αυτών των εγκληματιών».