current views are: 2

20 Απριλίου 2015
Δημοσίευση07:14

Με ξυλοδαρμούς, διαδηλώσεις και απουσίες η πρώτη ημέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής

Άρχισε σήμερα η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής η οποία καλείται να λογοδοτήσει για δράση εγκληματικής οργάνωσης.

Δημοσίευση 07:14’
αρθρο-newpost

Άρχισε σήμερα η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής η οποία καλείται να λογοδοτήσει για δράση εγκληματικής οργάνωσης.

 

 

ΤηςΈρρικας Βαλλιάνου

Για τις 7 Μαΐου διεκόπηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία καλείται να λογοδοτήσει για δράση εγκληματικής οργάνωσης. 

Η δίκη άρχισε με παρατράγουδα καθώς χαρακτηρίστηκε από επιθέσεις σε μάρτυρες, πορείες και διαδηλώσεις αλλά και βροντερές απουσίες ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής από τη δίκη ως μήνυμα- υποβάθμισης. 

Συγκεκριμένα, τρεις μάρτυρες κατηγορίας δέχθηκαν επίθεση όταν ήταν στα αυτοκίνητά τους.

Δύο από αυτούς μετέβησαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου έδωσαν κατάθεση για το περιστατικό ενώ ο τρίτος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας. 

Επίθεση δέχθηκε και οδηγός μηχανής οπαδός της Χρυσής Αυγής. 

Διακοπή και αναζήτηση αίθουσας

Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα η δίκη ήταν περισσότερο διαδικαστική καθώς αναγνώστηκε ο κατάλογος των μαρτύρων, που υπερβαίνουν τους 100. Ωστόσο η απουσία δικηγόρου σε μάρτυρα κατηγορίας προκάλεσε νομικό κώλυμμα με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η διαδικασία ανάγνωσης των μαρτύρων υπεράσπισης και η δίκη να αναβληθεί για τις 7 Μαΐου. 

Με την ανακοίνωση της διακοπής της δίκης, τέθηκε από την Πολιτική Αγωγή θέμα για τη διεξαγωγή στον συγκεκριμένο χώρο. Στο δικαστήριο μίλησε και δήμαρχος Κορυδαλλού, ο οποίος απευθυνόμενος στην πρόεδρο, είπε: «Στις 7 Μαΐου, θα είναι πάλι κλειστά τα σχολεία κ. Πρόεδρε. Θα έχουμε ξανά τραυματίες όπως είχαμε και σήμερα. Υπάρχουν δίπλα σας 11 σχολικές μονάδες».

Αντίστοιχες παρεμβάσεις θέλησαν να κάνουν η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων. Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, δεν δέχθηκε τη συζήτηση γι΄αυτό το θέμα σήμερα, ενώ η εισαγγελέας έδρας είπε προς αυτούς που απευθύνθηκαν στο δικαστήριο, ότι συμφωνεί μαζί τους, τονίζοντας, ωστόσο, πως αυτό είναι θέμα της Πολιτείας, η οποία έχει δεσμευτεί ότι θα βρεθεί λύση μελλοντικά. «Οπότε» κατέληξε η εισαγγελική λειτουργός «θα ξεκινήσει η διαδικασία εδώ, μέχρι να βρεθεί καλύτερη λύση».

Φρούριο ο Κορυδαλλός

Από νωρίς το πρωί οι Φυλακές Κορυδαλλού και η ευρύτερη περιοχή θύμιζαν φρούριο με τους αστυνομικούς να πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους ενώ όποιος δεν έχει διαπίστευση δεν μπορεί να προσέλθει στο χώρο της δικαστικής αίθουσας αλλά και έξω από αυτήν.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στις οδούς Σολωμού, Χοζοβιωτίσσης, Νικηφορίδη και Γρηγορίου Λαμπράκη. 

Στη δίκη θα συμμετάσχουν 69 κατηγορούμενοι, 300 μάρτυρες, 120 συνηγόροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, ενώ θα παρακολουθούν 100 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ. 

Απούσα η ηγετική ομάδα της ΧΑ

Απουσία του Νίκου Μιχαλολιάκου και των περισσοτέρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής άρχισε η πρώτη μέρα της δίκης για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Στη δίκη δεν παρίστανται ούτε οι προφυλακισμένοι Μίχος, Κασιδιάρης, Γερμενής, θέλοντας να στείλουν μήνυμα υποβάθμισης της δίκης.

Το παρών έδωσαν ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος και ο Στάθης Μπούκουρας ο οποίος πρόσφατα διαχώρισε την θέση του από την ΧΑ επιλέγοντας διαφορετικό πολιτικό δρόμο.

Στη δίκη προσήλθε ο Γιώργος Ρουπακιάς, που έχει ομολογήσει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Μάλιστα συγκλονιστική ήταν η στιγμή όταν οι γονείς του Παύλου Φύσσα  ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του, στη θέα του οποίου ξέσπασαν σε κλάματα.

Η οικογένεια Φύσσα έφτασε στις φυλακές Κορυδαλλού λίγα λεπτά μετά τις 8 το πρωί.

Σε δήλωση του στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος της οικογένειας Γιώργος Μαραγκός τόνισε ότι «η οικογένεια του Παύλου αναμένει τη δικαίωσή της και την αλήθεια. Η εντολή που έχουμε είναι να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο και όποιοι ευθύνονται να πληρώσουν.»

Συλλαλητήρια στους δρόμους- Κλειστά τα σχολεία

Με απόφαση του δημάρχου Κορυδαλλού και του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, οι υπηρεσίες του δήμου και τα σχολεία της πόλης ήταν σήμερα κλειστά ενώ έχουν έγιναν τέσσερις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις. 

Στο δημαρχείο Κορυδαλλού, επί της Γρηγορίου Λαμπράκη, κάλεσε σε συγκέντρωση ο αντιφασιστικός συντονισμός Αθήνας Πειραιά. Η «Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» προγραμμάτισε αντιφασιστική συγκέντρωση στη διασταύρωση της λεωφόρου Λαμπράκη με την οδό Χρ. Σμύρνης (Γήπεδο Προοδευτικής), όπου συμμετείχε και η ΑΔΕΔΥ η οποία έχει κηρύξει τεράωρη στάση εργασίας. 

Επίσης, ναυτεργατικά σωματεία πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη της Νίκαιας. Αντιφασιστικό συλλαλητήριο διοργανώθηκε και στο Κρατικό Νίκαιας.


σχετικα αρθρα