Στα αρχαιολογικά ευρήματα της Αμφίπολης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προτρέποντας να παραμείνουν στον τόπο τους.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του, σε αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε:

Ο μακεδονικός πολιτισμός που αναπτύχθηκε στην Αμφίπολη, τα θαυμαστά λείψανα του οποίου έρχονται διαρκώς στο φως από τα σπλάχνα της Στρυμονικής γης, αποτελεί τεκμήριο το πού είναι δυνατόν να φτάσει το γένος μας, όταν εργαστεί με ομοψυχία, σύμπνοια, προσήλωση και συνέπεια προς ένα υψηλό στόχο και σκοπό.

Ακόμη, πρόσθεσε πως «τα ευρήματα της Αμφίπολης (πρέπει) να μείνουν στον τόπο τους, όλοι να εργαστούν με αυταπάρνηση και ζήλο προκειμένου να βοηθήσουν την χώρα και να την κρατήσουν όρθια, τη δύσκολη αυτή στιγμή κατά την οποία έχει την ανάγκη όλων. Εάν το πράξουμε αυτό να είμαστε βέβαιοι ότι ο Θεός θα μας ευλογήσει και θα μας σώσει».Στην ίδια εκδήλωση ο Πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΤΕΙ Σερρών, Κεντρικής Μακεδονίας, ανακήρυξαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη επίτιμο Πρόεδρο του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας για να τον ευχαριστήσουν και να τον τιμήσουν για την συμβολή του στα γράμματα και το πολιτισμό και την παρουσία του στις Σέρρες.

«Γίνεται πρώτη φορά σε Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και θέλουμε να δείξουμε την αγάπη και την αφοσίωση που έχουμε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την αγάπη που δείχνει αυτός καθημερινώς και για το ποίμνιό του, αλλά και για την επιστήμη και τα γράμματα», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Πασχαλούδης.

Σήμερα το πρωί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στο πλαίσιο των επαφών του στις Σέρρες, επισκέφθηκε το 1ο Γυμνάσιο Σερρών. Μαθητές και καθηγητές του σχολείου του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, στη δε ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ανησυχία του για τις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο του εκφοβισμού (bulling) στα σχολεία, εξέφρασε για ακόμη μία φορά τη λύπη του για τον άδικο χαμό του νεαρού φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Βαγγέλη Γιακουμάκη και κάλεσε τους νέους «να σέβονται και να διαφυλάσσουν την ιδιοπροσωπία».

Το απόγευμα ο Πατριάρχης θα μεταβεί στην πόλη της Νιγρίτας του δήμου Βισαλτίας και θα εγκαινιάσει το ίδρυμα Φιλοξενίας ηλικιωμένων στο δημοτικό διαμέρισμα της Τερπνής του ίδιου δήμου, το δε βράδυ θα παραστεί σε πολιτιστική εκδήλωση, που γίνεται προς τιμήν του, στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Σερρών, με παραδοσιακούς σκοπούς της Μ. Ασίας με τίτλο «Μελωδικές μνήμες της Μ.Ασίας».

Αύριο το πρωί ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα επισκεφθεί την Ιεραποστολική Αδελφότητα «Λυδία η Φιλιππησία» στην Ασπροβάλτα και από κει θα αναχωρήσει για το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης Καβάλας και απο εκεί για την Κωνσταντινούπολη.