Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το στρατόπεδο, έδρα της 71ης αερομεταφερόμενης (Α/Μ) Ταξιαρχίας “ΠΟΝΤΟΣ” στη Νέα Σάντα Κιλκίς, όπου πραγματοποιείται στρατιωτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) με χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, με την ονομασία «Ευρώπη ΙΙ/2011» πραγματοποίησαν μέλη της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) και του ΠΑΜΕ. Σκοπός της άσκησης, που πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 20 Μαΐου, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, είναι η προετοιμασία και η επιχειρησιακή αξιολόγηση του Σχηματισμού Μάχης HELBROC (HΕLLAS-BULGARIA-ROMANIA-CYPRUS και της προσφάτως ενταχθείσας ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ), προκειμένου «να τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας, επ΄ ωφελεία της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, το Β΄ εξάμηνο του 2011».

Στην άσκηση συμμετέχουν επιτελείς από όλες τις χώρες, που συγκροτούν το HELBROC, οι διοικήσεις των ελληνικών και ξένων μονάδων, καθώς και το επιτελείο της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας, με το λόχο στρατηγείου και το λόχο διαβιβάσεών της.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «το σενάριο περιλαμβάνει επιχειρήσεις εκκένωσης προσωπικού της ΕΕ από την περιοχή επιχειρήσεων (Evacuation Operations) και πιθανής υποστήριξης κατά τη διάρκεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας (Humanitarian Assistance)».

 « Ότι αποφάσισε, δηλαδή, στις 3 Μάη, η στρατιωτική επιτροπή της ΕΕ για τη Λιβύη» υποστήριξε στην ομιλία του, το μέλος της ΕΔΥΕΘ Θόδωρος Κυριακίδης, προσθέτοντας ότι «η χώρα μας πρέπει να απόσχει από κάθε ιμπεριαλιστικό σχηματισμό και στρατιωτική δραστηριότητα στο εξωτερικό».

Τα μέλη της ΕΔΥΕΘ και του ΠΑΜΕ στη συνέχεια έκαναν πορεία με αυτοκίνητα στο Κιλκίς, διασχίζοντας χωριά της περιοχής.