ΕΛΛΑΔΑ

Θυελλώδης συνεδρίαση ΚΕΔΕ για τα αποθεματικά - Μάρδας: Μας ανάγκασαν απρόβλεπτες εξελίξεις

Δημοσίευση 21 Απριλίου 2015, 14:55 / Ανανεώθηκε 21 Απριλίου 2015, 16:13
Θυελλώδης συνεδρίαση ΚΕΔΕ για τα αποθεματικά - Μάρδας: Μας ανάγκασαν απρόβλεπτες εξελίξεις
Facebook Twitter Whatsapp

Σε κλίμα έντασης και με αντιδράσεις από πλήθος μελών του ΚΕΔΕ ολοκληρώθηκε στα γραφεία της Eνωσης η έκτακτη συνεδρίαση για την διάθεση των αποθεματικών των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, παρουσία του αναπληρωτή Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και σύσσωμης της ΚΕΔΕ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε κλίμα έντασης και με αντιδράσεις από τους δημάρχους ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για την διάθεση των αποθεματικών των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, παρουσία του αναπληρωτή Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε την συνεδρίαση ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ έκανε λόγο για θεσμικά απαράδεκτη αυτή την ενέργεια της κυβέρνησης και για πλήγμα στην συνταγματική κατοχύρωση στην αυτενέργεια του θεσμού μας. Ο κ. Πατούλης τόνισε:

«Ασφαλώς αντιλαμβανόμαστε το κρίσιμο των στιγμών και γνωρίζετε ότι έχουμε βάλει πλάτη για να βοηθήσουμε το κράτος πολλά χρόνια τώρα. Είμαστε ο μόνος κρατικός θεσμός που δημιουργεί πλεόνασμα και όχι έλλειμμα. Η πρακτική αυτή έχει καταγγελθεί στο παρελθόν, ωστόσο βλέπουμε να εφαρμόζεται κάτι που ήταν κατακριτέο». 

Στην τοποθέτησή του ο αναπληρωτής Υπουργός παρείχε διευκρινίσεις για την απόφαση της κυβέρνησης, αφού τόνισε ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν είναι οι μόνοι φορείς που καλούνται να διαθέσουν τα αποθεματικά τους, σταχυολογώντας τα εξής σημεία:

«Απρόβλεπτες εξελίξεις στον προϋπολογισμό μας ανάγκασαν να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό που θέλουμε επί της ουσίας είναι να βάλετε στη Τράπεζα της Ελλάδος το 25% των λογιστικών διαθέσιμων των Δήμων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν - αν χρειαστούν- από την κυβέρνηση.

Και συνέχισε:

«Σε περίπτωση που γίνει δανεισμός θα πρόκειται για βραχύχρονο δανεισμό σε χρονικό πλαίσιο 15 ημερών. Αν οι Δήμοι χρειαστούν τα χρήματα, θα μπορούν να τα λάβουν άμεσα αν πρόκειται για ποσό λιγότερο από το 10% της συμβολής τους, ενώ αν πρόκειται για ποσό άνω των 10%, θα χρειαστούν δύο ημέρες για να εκταμιευθούν στους Δήμους. Ενα παράδειγμα είναι η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ κατέθεσε 450.000.000 εκατομμύρια Ευρώ και σε λίγες ημέρες της επεστράφησαν 150.000.000 Ευρώ. Ολο αυτό γίνεται καθώς χρειαζόμαστε μια άνεση για το επόμενο δίμηνο». Τόνισε, δε, ότι δεν πρέπει να συγχέεται το ζήτημα των αποθεματικών με το PSI, όπου χάθηκαν χρήματα. «Το κράτος δεσμεύεται με νόμο σε όσους φορείς πήρε χρήματα» υπογράμμισε. 

Ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων και αντιδράσεων από τα μέλη της ΚΕΔΕ που όλες συνέκλιναν στο ό,τι υπάρχει διάχυτη αμφιβολία για την επιστροφή αυτών των χρημάτων.