Την Πέμπτη αναμένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή οι δύο υπήκοοι Συρίας (ένας 26χρονος και ένας 27χρονος), οι οποίοι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, είναι τα άτομα που οργάνωσαν τη μεταφορά των 93 παράτυπων μεταναστών με ιστιοφόρο σκάφος στις ακτές της Ρόδου που οδήγησε σε τραγωδία.

Το σκάφος προσάραξε και βυθίστηκε χθες λόγω των ισχυρών ανέμων σε παραλία του νησιού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα (ένα 5χρονο κοριτσάκι και μία 45χρονη, υπήκοοι Ερυθραίας, αλλά και ένα 23 άνδρας από τη Συρία).

Από τους 90 παράτυπους μετανάστες που διασώθηκαν, επτά γυναίκες νοσηλεύονται στο νοσοκομείου της Ρόδου, 35 φιλοξενούνται στο λιμεναρχείο και 46 στο αστυνομικό τμήμα του νησιού.

Στο μεταξύ, σκάφος με 42 μετανάστες εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού το πρωί της Τρίτης.

Οι μετανάστες περισυνελέγησαν από σκάφος του λιμενικού και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πυθαγορείου.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, επίσης, η επιχείρηση διάσωσης 50 μεταναστών ανοιχτά του Φαρμακονησίου και άλλων 34 από τη θαλάσσια περιοχή βορείως της Λέσβου.

Οι μετανάστες από το Φαρμακονήσι μεταφέρονται στο λιμάνι της Λέρου και εκείνοι που εντοπίστηκαν ανοιχτά της Λέσβου στη Μήθυμνα.