Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε τη Δευτέρα εκτελεστική πράξη με την οποία χαρακτηρίζει τον Χριστόδουλο Ξηρό και τον Νίκο Μαζιώτη τρομοκράτες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιμπάρτμεντ μπλοκάρονται περιουσιακά στοιχεία και παγώνουν λογαριασμοί του Ξηρού και του Μαζιώτη που τυχόν βρίσκονται στο αμερικανικό έδαφος.  

Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγορεύει στους πολίτες της χώρας να έχουν οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με τα δύο πρόσωπα. 

Η συμβολική κίνηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έρχεται έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις της Ουάσινγκτον για την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση δίνει ευνοϊκές διατάξεις για τους βαρυποινίτες κρατούμενους με μεγάλο ποσοστό αναπηρίας, όπως την έκτιση των ποινών τους κατ' οίκον, γεγονός που κατά την αμερικανική κυβέρνηση «φωτογραφίζει» τον καταδικασμένο για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» Σάββα Ξηρό. 

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επικοινώνησε τηλεφωνικά για το ζήτημα με το πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ αναφορά έκανε και κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά

Ειδικότερα είχε εκφράσει τον προβληματισμό της αμερικανικής κυβέρνησης και τη θέση της «ότι αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στην φυλακή».

Η τοποθέτηση του Κέρι ήρθε έπειτα από την ιδιαίτερα σκληρή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς.

Ο κ. Πιρς σημείωσε ότι εάν ο Ξηρός ή οποιοσδήποτε άλλος που έχει λερώσει τα χέρια του με αίμα αμερικανών διπλωματών αποφυλακισθεί θα πρόκειται για μια «βαθιά μη φιλική πράξη» («deeply unfriendly»).

Τόνισε, επίσης, ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες οι οποίοι έχουν διαπράξει φοβερά εγκλήματα πρέπει να εκτίσουν ολόκληρη την ποινή τους στη φυλακή. «Η αποφυλάκιση των δολοφόνων δείχνει έλλειψη σεβασμού στη μνήμη αυτών που έχουν σκοτωθεί και παραβιάζει τα δικαιώματα των μελών των οικογενειών τους» προσέθεσε.

O κ. Πιρς πάντως είχε επαφές με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο για το θέμα και άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση επηρεάζει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και δεν θα θεωρηθεί φιλική κίνηση. 

«Φοβόμαστε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τρομοκρατών και άλλων κακοποιών», δήλωσε χαρακτηριστικά.