Από την 1η Οκτωβρίου θα προχωρήσει ο ΟΑΕΔ στην αύξηση του επιδόματος ανεργίας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τις αλλαγές στα εργασιακά. 

Η αύξηση του επιδόματος ανεργίας θα επέλθει εξαιτίας της αύξησης του κατώτατου μισθού που συμπαρασύρει προς τα πάνω όλες τις μισθολογικές σχέσεις. 

Ειδικότερα, το επίδομα ανεργίας, από 360 ευρώ που είναι σήμερα, θα διαμορφωθεί στα 399,25 ευρώ από 1η Οκτωβρίου και στα 461,50 ευρώ από 1η Ιουλίου του 2016.

Ωστόσο, ο Υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί έως τα τέλη Μαΐου καταργεί μεν το πάγωμα του επιδόματος πολυετίας, αλλά δεν επαναφέρει αυτόματα τις προσαυξήσεις που έχασαν οι εργαζόμενοι την τελευταία τριετία.  

Η επαναφορά των μισθολογικών απωλειών αποτελεί αντικείμενο συλλογικής διαπραγμάτευσης. Υπενθυμίζεται ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις είχαν ταχθεί εναντίον της επαναφοράς των πολυετιών, επικαλούμενες το ιδιαίτερα υψηλό κόστος για τις επιχειρήσεις το οποίο τοποθετούσανάνω των 2,9 δισ. ευρώ.