ΕΛΛΑΔΑ

Μέτωπο περιφερειαρχών και δημάρχων για τα διαθέσιμα – Προχωρούν σε κινητοποιήσεις

Δημοσίευση 21 Απριλίου 2015, 22:13 / Ανανεώθηκε 21 Απριλίου 2015, 23:38
Μέτωπο περιφερειαρχών και δημάρχων για τα διαθέσιμα – Προχωρούν σε κινητοποιήσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση οδηγούνται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει τη μεταφορά των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος​.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση οδηγούνται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει τη μεταφορά των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος​.

Σε κοινή απόφασή τους η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) αποφάσισαν τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου για την κατάργηση της ΠΝΠ.

Μετά την ενημέρωση που έγινε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, τα δύο όργανα πραγματοποίησαν κοινή συνεδρίαση στα γραφεία της ΚΕΔΕ, αργά το απόγευμα, όπου αποφάσισαν από κοινού να κλιμακώσουν τις πιέσεις και κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με το ψήφισμα που έλαβε μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του το ΔΣ της ΚΕΔΕ, οι δήμαρχοι καταγγέλλουν ως απαράδεκτη την απόφαση να εκδοθεί ΠΝΠ «με την οποία υποχρεώνει τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος».

Η ΚΕΔΕ κρίνει ως μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, και κάλεσε την κυβέρνηση αν αποσύρει άμεσα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να αρχίσει «ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος».

Οι δήμαρχοι διαμηνύουν πως «δεν θα δώσουν ούτε ευρώ» και χαρακτηρίζουν την Πράξη «απαράδεκτη» και ζητούν να μην εφαρμοστεί μέχρι τις 7 Μαΐου όταν και θα διεξαχθεί το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Η ΚΕΔΕ, στο ψήφισμά της επίσης «καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ. με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.

Ακόμη καλεί τους Δήμους όλης της χώρας:

  • Να προχωρήσουν σε συνεδρίαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου, με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων που θα καταγγέλλουν την ΠΝΠ, τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι ως προς το περιεχόμενό της.
  • Μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση , να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η ΠΝΠ, γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους.
  • Να αναλάβουν σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της κυβερνητικής απόφασης.
  • Υπενθυμίζεται πως η ενημέρωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, στη διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, έγινε σε φορτισμένο κλίμα παρότι εξαρχής ο κ. Μάρδας διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν στους δήμους ενώ θα μπορούν να ζητούν για έκτακτη χρηματοδοτική τους ανάγκη, μέρος του ποσού αυτού και να τους επιστρέφεται άμεσα.

Διαβάστε το ψήφισμα της ΚΕΔΕ

 

Από την πλευρά της η ΕΝΠΕ, κάνει λόγο για μονομερή πράξη και ζητεί άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό, διαμηνύοντας πως μέχρι να πραγματοποιηθεί οι περιφερειάρχες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η ΠΝΠ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΝΠΕ: 

H αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας.

Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα.

Είναι αντίθετη όμως σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης όπως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος ζητεί άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Μέχρι να γίνει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό οι Περιφερειάρχες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.