current views are: 1

22 Απριλίου 2015
Δημοσίευση09:09

Θεοδωράκης: «Είναι μεγάλο το αδιέξοδο της χώρας αυτή τη στιγμή»

Δηλώσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα έκανε στην επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο επικεφαλής του πολιτικού κινήματος «Το Ποτάμι», Σταύρος Θεοδωράκης, συνέστησε σε φοιτητές του Πανεπιστημίου του νησιού να μην αναζητούν απαντήσεις από τους Έλληνες πολιτικούς για τη λύση του Κυπριακού. 

Δημοσίευση 09:09’
αρθρο-newpost

Δηλώσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα έκανε στην επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο επικεφαλής του πολιτικού κινήματος «Το Ποτάμι», Σταύρος Θεοδωράκης, συνέστησε σε φοιτητές του Πανεπιστημίου του νησιού να μην αναζητούν απαντήσεις από τους Έλληνες πολιτικούς για τη λύση του Κυπριακού. 

Δηλώσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα έκανε στην επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο επικεφαλής του πολιτικού κινήματος «Το Ποτάμι», Σταύρος Θεοδωράκης, συνέστησε σε φοιτητές του Πανεπιστημίου του νησιού να μην αναζητούν απαντήσεις από τους Έλληνες πολιτικούς για τη λύση του Κυπριακού. «Η λύση που θα σας δώσουν οι Έλληνες πολιτικοί θα είναι για εσωτερική κατανάλωση στην Ελλάδα» υποστήριξε.

Ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος βρίσκεται στη Λευκωσία για επαφές με την κυπριακή πολιτική ηγεσία, μίλησε σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Η Επανάσταση των νέων που έχει ανάγκη η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ευρώπη», την οποία διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Μετά την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κ. Θεοδωράκης είχε διάλογο με φοιτητές, φοιτήτριες και άλλα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και απάντησε σε ερωτήσεις για το Κυπριακό, την πορεία της Ελλάδας, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τον ρόλο του κινήματός του.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση φοιτητή ότι η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι «ρατιστική και αντίθετη με τις ευρωπαϊκές αξίες», ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι δεν έχει πλήρη απάντηση, γιατί γνωρίζει ελάχιστα το Κυπριακό. «Έχω την γνώμη ότι για να έχεις μία απόλυτα τεκμηριωμένη άποψη πρέπει να μελετάς πολύ καλά τα προβλήματα και εγώ δεν το έχω κάνει» ανέφερε.

Όπως σημείωσε, έχει την άποψη που έχουν οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι για την Κύπρο, ότι δηλαδή αυτό το δράμα δεν μπορεί να συνεχίζεται και πως η Κύπρος κάποια στιγμή πρέπει να είναι μία. «Γι’ αυτό πρέπει όλοι να κάνουμε κάποια βήματα, πίσω, πιθανόν, από τα θέλω μας» υποστήριξε. «Το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να γίνει σήμερα για να φτάσουμε στο να υπάρχει μία διαφορετική ζωή στο νησί είναι κατ’ αρχάς μία συνεννόηση των δύο κοινοτήτων και μία λύση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών Αρχών. Οι λεπτομέρειες ενός σχεδίου λύσης είναι κάτι που πρέπει να μελετήσει η τουρκική ηγεσία και ο λαός της Κύπρου» συμπλήρωσε.

Για την κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Θεοδωράκης εκτίμησε ότι «είναι μεγάλο το αδιέξοδο της χώρας αυτήν τη στιγμή» και ο ίδιος φοβάται αρνητικές εξελίξεις. Ακόμη, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας «εντελώς απροετοίμαστη και χωρίς σχέδιο» για να προσθέσει ότι έχει λάθος προτεραιότητες σε πολλά ζητήματα.«Όταν οι προτεραιότητές τους στο εσωτερικό είναι λάθος, πώς να πιστέψω ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (με τους Ευρωπαίους) έχουν θέσει σωστές προτεραιότητες» διερωτήθη. «Η κυβέρνηση δεν ξέρει τι θέλει, πελαγοδρομεί, προσποιείται ότι ξέρει» ανέφερε.

Επίσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι έχει την αίσθηση πως ένα τμήμα του πολιτικού συστήματος ΑΝΕΛ–ΣΥΡΙΖΑ κινείται στη λογική ότι «η κανονικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι εμπόδιο για τη διαιώνιση της πολιτικής του καριέρας».

Για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι πιστεύει σε αυτήν, όχι όμως με όρους επιβολής. «Η παντοδυναμία της Γερμανίας θα σπάσει, εάν δυναμώσει αναπτυξιακά η υπόλοιπη Ευρώπη» επεσήμανε.


σχετικα αρθρα