Τo θέμα των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές και η βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους, ήταν το αντικείμενο συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε η Παλαιστινιακή Διπλωματική Αντιπροσωπεία στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη συνέντευξη, βρίσκονται στις φυλακές 6.500 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται 21 γυναίκες και 200 άτομα κάτω των 18 ετών.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει την εφαρμογή της Τρίτης και Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης, διότι θεωρεί τους κρατουμένους τρομοκράτες και εγκληματίες.

Παρόντες στη συνέντευξη, εκτός από τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα Μαρουάν Τουμπάσι, ήταν ο υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Ισα Καράκε και ο πρώην υπουργός Καντούρα Φάρες, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Αθήνα με την ευκαιρία της Ημέρας των Παλαιστινίων κρατουμένων, καθώς και ο πρέσβης της Τυνησίας και πρύτανης των Αράβων πρεσβευτών Τάρεκ Σαάντι.

"Το Ισραήλ θεωρεί τους κρατουμένους τρομοκράτες και εγκληματίες. Εμείς τους θεωρούμε αγωνιστές για την απελευθέρωση της πατρίδας μας και αυτό το δικαίωμα θεσπίζεται και από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καράκε, προσθέτοντας ότι στόχος μας είναι να ρίξουμε φως στην κατάσταση των κρατουμένων, ώστε να εφαρμοστούν οι διεθνείς κανόνες.

Κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα, πραγματοποίησαν συναντήσεις με κυβερνητικούς και κομματικούς αξιωματούχους, τους οποίους ενημέρωσαν για το θέμα των παλαιστινίων κρατουμένων και για τις εξελίξεις στην περιοχή της Μ. Ανατολής.

Ζήτησαν επίσης να συσταθεί επιτροπή της Βουλής η οποία θα επισκεφθεί τους παλαιστίνιους κρατούμενους στις φυλακές.

Οι παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, όπως δήλωσαν, έγιναν δεκτοί από τον υπουργό Εργασίας Π. Σκουρλέτη, τον ΓΓ του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και τον βουλευτή Ιασ. Φωτήλα από το Ποτάμι.