«Εν πνεύματι Δικαίου» έπραξε ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση για τις αποκαλούμενες «ιερές ανταλλαγές», σύμφωνα με την δήλωση του συνηγόρου του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου συνεχίζεται η δίκη.

Κατά την εκφώνηση των ονομάτων των συνολικά 14 κατηγορουμένων για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου όλοι αρνήθηκαν, οι ίδιοι ή δια των συνηγόρων τους,τις πράξεις που τους αποδίδονται.

Ο συνήγορος του, απόντος από την διαδικασία, ηγούμενου της Αγιορείτικης Μονής δήλωσε στους δικαστές ότι ο κ. Εφραίμ αρνείται το κατηγορητήριο. Όπως είπε στους δικαστές ο Γ. Γιαννίδης ο ιερωμένος εντολέας του «έπραξε εν πνεύματι δικαίου και με την πεποίθηση πως έκανε το σωστό».

Το δικαστήριο σήμερα αποφάσισε να μην κάνει δεκτή την παράσταση του Δημοσίου ως Πολιτική Αγωγή όσον αφορά πέντε από τα επίδικα ακίνητα που ανταλλάχθηκαν.

Τα εν λόγω πέντε ακίνητα, από τα περίπου 28 για τα οποία ζήτησε παράσταση το Δημόσιο, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου δεν αποτελούν αντικείμενο αντιδικίας εφόσον για αυτά έχουν εκδοθεί οριστικές αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων που δικαιώνουν την Μονή.

Επίσης με απόφαση του έκανε δεκτή την ένσταση της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη και απέβαλε το Δημόσιο ως πολιτική αγωγή σε βάρος της.

Αντίστοιχη πρόταση υπέβαλε και η Εισαγγελέας Έδρας τονίζοντας ότι το Δημόσιο έχασε την νόμιμη προθεσμία για να ασκήσει το δικαίωμα προσφυγής κατά της συμβολαιογράφου, από το 2010.