ΕΛΛΑΔΑ

Καμίνης: Δεν γίνεται να σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού μόνο η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία

Δημοσίευση 22 Απριλίου 2015, 20:39 / Ανανεώθηκε 22 Απριλίου 2015, 20:39
Καμίνης: Δεν γίνεται να σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού μόνο η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία
Facebook Twitter Whatsapp

Στην έλλειψη ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού εντοπίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης το βασικό πρόβλημα.

Στην έλλειψη ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού εντοπίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης το βασικό πρόβλημα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wiener Zeitung, ο κ. Καμίνης σημειώνει πως το βάρος της κρίσης δεν επιτρέπεται να σηκώνουν μόνο η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία.

Όπως επισημαίνει, αυτή τη στιγμή ισχύει η Συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ», που προβλέπει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να παραμένουν στην πρώτη χώρα εισόδου τους σε κοινοτικό έδαφος, αλλά η ίδια υπάρχει εδώ και επτά χρόνια και στο μεταξύ η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά και ως εκ τούτου απαιτείται νέα και αλληλέγγυα ρύθμιση.

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρεται στην πρωτοβουλία Αθήνας, Ρώμης και Παρισιού που, όπως λέει, είναι οι πόλεις που πλήττονται περισσότερο και στις προσπάθειές τους για να πείσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσες δράσεις. Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Αθήνα, διευκρινίζει ότι προς το παρόν είναι υπό έλεγχο, ωστόσο στην Ελλάδα φθάνουν χωρίς έγγραφα πάρα πολλοί πρόσφυγες που πρέπει να προστατευτούν και αν χρειαστεί να διασωθούν όταν κινδυνεύουν στη Μεσόγειο.

Απαντώντας σε ερώτηση, για τα μέτρα που λαμβάνονται στην Αθήνα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, που δεν πλήττει μόνον τους μετανάστες αλλά και Έλληνες, σημειώνει ότι υπήρξε άμεση αντίδραση από την αρχή της κρίσης, όταν ξαφνικά επλήγη από φτώχεια η μεσαία τάξη και απαιτούνταν αλλαγή χειρισμών, καθώς πριν την κρίση ανάγκη κοινωνικής βοήθειας είχαν κυρίως κάποιες περιθωριακές ομάδες, όπως οι άστεγοι.

Όμως, τώρα πρόκειται για ανθρώπους από τη μεσαία τάξη, οι οποίοι, όπως είπε, από τη μια ημέρα στην άλλη έχασαν τη δουλειά τους, ολισθαίνοντας στη φτώχεια και ο δήμος μαζί με την Εκκλησία και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό, και δεν πρόκειται μόνον για διανομή ειδών διατροφής, αλλά πρέπει να βοηθηθούν οι άνθρωποι να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.