Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας έχει γίνει πλέον ανυπόφορη για τους πολίτες, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Κάπα Research για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής», με την εγκληματικότητα και τους παρανόμους μετανάστες να διώχνουν τους Έλληνες από το Κέντρο, με τους μισούς από αυτούς να συμφωνούν με τις πράξειας αυτοδικίας. Παρά την ύφεση, οι Αθηναίοι θεωρούν ότι το ιστορικό κέντρο δεν αντιμετωπίζει τόσο οικονομικά προβλήματα όσο κοινωνικά, τα οποία και συνδέουν ευθέως με τη μεγάλη συγκέντρωση παράνομων μεταναστών και την ανεξέλεγκτη δράση του εγκλήματος. Οι Αθηναίοι, παρ' όλα αυτά, δεν έχουν απαξιώσει στη συνείδησή τους το ιστορικό κέντρο, το οποίο και θεωρούν, παρά τα προβλήματα, ψυχή του ελληνικού κράτους.

Τα ποσοστά αποτυπώνουν την κατάσταση

Σχεδόν εννέα στους δέκα που κατοικούν στο κέντρο έχουν αισθανθεί να απειλείται η ασφάλειά τους, έξι στους δέκα θέλουν να μετακομίσουν και ένας στους δύο νιώθει πλέον ότι η κατοίκηση στο κέντρο τον περιθωριοποιεί. Είναι ενδεικτικό ότι επτά στους δέκα κατοίκους του Λεκανοπεδίου δεν θα σκέφτονταν να εγκατασταθούν στο ιστορικό κέντρο. Τρεις στους τέσσερις δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τη συνολική κατάσταση. Μάλιστα, σημειώνουν ότι δεν κυκλοφορούν στο ιστορικό- εμπορικό κέντρο λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας. Επτά στους δέκα Αθηναίους ομολογούν ότι σε σύγκριση με πέντε χρόνια πριν έχουν αραιώσει τις επισκέψεις τους στο κέντρο της πόλης.

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων ομολογεί ότι η κατάσταση στο κέντρο έχει επιδεινωθεί σημαντικά και προκρίνει την εγκληματικότητα (85,5%) και την παρουσία των οικονομικών μεταναστών (57,3%) ως τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα. Μάλιστα, εμφανίζονται και τάσεις ενός μικρού «εμφυλίου», καθώς στο ερώτημα αν συμφωνούν με τις πράξεις αυτοδικίας οι απαντήσεις είναι περίπου 50-50! Τρεις στους τέσσερις Αθηναίους σημειώνουν, κατά την άποψή τους, ότι η δολοφονία του Μανώλη Καντάρη είναι αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης συγκέντρωσης λαθρομεταναστών στο κέντρο.

Έκκληση για έργα αναβάθμισης και αστυνόμευση

Προτεραιότητα των κατοίκων του Λεκανοπεδίου είναι η αντιμετώπιση της μετανάστευσης και η ενίσχυση της αστυνόμευσης, ενώ κατηγορούν ως απόντα τα κορυφαία θεσμικά όργανα της ελληνικής πολιτείας.

Οι περισσότεροι  Αθηναίοι ζητούν από το κράτος, τον δήμο και την Αστυνομία να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ σε μικρότερο βαθμό αναζητούν ευθύνες και από τους κατοίκους της πόλης. Οι κάτοικοι ζητούν κατά προτεραιότητα αντιμετώπιση του μεταναστευτικού (77%), ενίσχυση της αστυνόμευσης (59,6%), βελτίωση της καθαριότητας και του φωτισμού (30,6%). Επίσης θεωρούν ότι η εικόνα της Αθήνας μπορεί να αλλάξει με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας (84,5%), των παράνομων μεταναστών (75,3%), των ναρκωτικών (43,8%), των εγκαταλειμμένων κτιρίων (23,1%) και του παρεμπορίου (22,9%). Οι πολίτες κρίνουν θετικά για τη βελτίωση του κέντρου μόνο τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων (42,2%), της Αστυνομίας (22,5%), του κεντρικού δήμου (16,6%), ενώ πολύ χαμηλά βρίσκονται η κυβέρνηση (5,2%) και τα πολιτικά κόμματα και η Βουλή (3,3%).

Παράλληλα, στη μεγάλη τους πλειονότητα οι Αθηναίοι προτείνουν πολεοδομικά μέτρα για την ανάκτηση του κέντρου, όπως ανακαινίσεις διατηρητέων κτιρίων, ενοποιήσεις αρχαιολογικών χώρων, ευρείες πεζοδρομήσεις, πολιτικές βιώσιμης κινητικότητας και ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών, με στόχο την ανάδειξή του ως πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού.

Μάλιστα, συμφωνούν με το ότι και οι ίδιοι θα πρέπει να σέβονται τον δημόσιο χώρο των Αθηνών, όπως σέβονται και τον ιδιωτικό τους.Πηγή: To Bήμα