Σε διάψευση της ανακοίνωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που ανέφερε ότι δεν κλήθηκε να εκφράζει τις θέσεις του επί του νομοσχεδίου για την ποινική και σωφρονιστική πολιτική προχώρησε πριν από λίγο το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο σε δική του ανακοίνωση επισημαίνει ότι «η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, παρ' ότι κλήθηκε, απουσίασε από τη Βουλή».

Αντίθετα «μια πλειάδα επιστημονικών, συνδικαλιστικών και άλλων θεσμικών φορέων προσήλθε και συμμετείχε στη διαδικασία, κατέθεσε απόψεις και έτσι εμπλούτισε τον κοινοβουλευτικό διάλογο».

Ακόμη, η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι «υπήρξε επαρκής χρόνος για όποιον ήθελε να διατυπώσει γνώμη ή κριτική, και το έκαναν πάρα πολλοί: άτομα, συλλογικότητες, φορείς».

Το επίμαχο νομοσχέδιο αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου, στην συνέχεια τέθηκε σε διαβούλευση και τελικά εισήχθη για συζήτηση στη Βουλή, με την συνήθη διαδικασία.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι το επίμαχο νομοσχέδιο «ανταποκρίθηκε σε μια ανθρωπιστική κρίση και κρίση ανθρώπινων δικαιωμάτων στις φυλακές». Δηλαδή, κάλυψε «μια εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη που απαιτούσε «σπουδή».

Επίσης, τονίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι «οι θάνατοι στις φυλακές, οι επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων και οι συνεχείς καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν άφηναν κανένα περιθώριο περίσκεψης και καθυστερήσεων», αντίθετα «επέβαλαν άμεση δράση».