«Η διαφορά για το όνομα ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ αλλά και «η κατάσταση όσον αφορά τις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση στην Κύπρο» ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο γενικός γραμματέας και ο υπουργός Εξωτερικών «συζήτησαν επίσης τους διάφορους τρόπους για την εξασφάλιση της προστασίας των μεταναστών και των προσφύγων, οι οποίοι κάνουν το ταξίδι σε όλη τη Μεσόγειο» και «αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του έλληνα ΥΠΕΞ:

Σήμερα είχα συνάντηση με τον κ. Νίμιτς, κουβεντιάσαμε για την πορεία των διαπραγματεύσεων γύρω από το ζήτημα της πΓΔΜ, το όνομα, τον ενημέρωσα για τη συζήτηση που κάνουμε για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όπως γνωρίζετε, είχα δει στη Ρίγα, πριν από ένα μήνα περίπου, τον Υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ και του είχα προτείνει να προχωρήσουμε σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση. Η Κυβέρνηση, τελικά, της γείτονος συμφώνησε για μια τέτοια συζήτηση.

Στη Βουδαπέστη, που βρέθηκα πριν από δύο εβδομάδες, κάναμε ανταλλαγή καταλόγων σημείων για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και υπάρχει, όπως μελετήσαμε στις δέκα τελευταίες μέρες, μια σύμπτωση σε ορισμένα σημεία που μπορεί να είναι η αφετηρία για έναν τέτοιο διάλογο. Ενημέρωσα, επίσης, τον κ. Νίμιτς ότι εμείς θέλουμε να συνεχίσει ο διάλογος και να λάβει υπόψη του το γεγονός ότι πίσω από το όνομα κρύβεται και ένα συγκεκριμένο είδος αλυτρωτισμού, ο οποίος δυσκολεύει στην αποκατάσταση των σχέσεων εκείνων που θέλουμε εμείς, που είναι σχέσεις εμπιστοσύνης.

Πριν από λίγο, συναντήθηκα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Συζητήσαμε γύρω από τα ζητήματα της προόδου ή μη και της ελπίδας που έχουμε για την λύση του Κυπριακού προβλήματος, για την διαπραγμάτευση που με απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης θα ξεκινήσει.

Μιλήσαμε πολύ πιο σύντομα για την πΓΔΜ, γιατί φαίνεται ότι ήδη τον έχει ενημερώσει ο κ. Νίμιτς, και μιλήσαμε πιο εκτεταμένα για τα προβλήματα των μεταναστευτικών κυμάτων που έρχονται από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Διαπιστώσαμε ότι είναι ένα ζήτημα που η δική μας Κυβέρνηση, η ελληνική, το έθεσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε.

Να ξέρετε πόσο παρεξηγήθηκε το γεγονός ότι επεσήμαινα σε όλη την Ευρώπη τους κινδύνους να μας προκύψουν τέτοια κύματα μετανάστευσης, και μάλιστα κάποιοι προσπάθησαν να πουν ότι εγώ έλεγα ότι θα τα στείλω αυτά. Εγώ έκανα μια πολιτική ανάλυση που, δυστυχώς ή ευτυχώς, επιβεβαιώθηκε.

Διατύπωσα την πρόταση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να στηρίξει – ο ΟΗΕ που έχει δικούς του θεσμικούς μηχανισμούς – την Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο με την πείρα και τα μέσα που διαθέτει για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων που είχαμε τις τελευταίες ημέρες.

Επίσης, του ανέφερα και του εξήγησα την πρωτοβουλία που παίρνουμε για την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων, αλλά γενικότερα, της πολυεθνικότητας και της πολυ-θρησκευτικότητας στη Μέση Ανατολή, ως ένα στοιχείο, όχι μόνο προστασίας ανθρώπινων ζωών αλλά και των αξιών που έχουν επιτευχθεί εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια στην περιοχή και του έκανα και ορισμένες συγκεκριμένες προτάσεις για αξιοποίηση ικανών Ελλήνων - και πανεπιστημιακών και άλλων στελεχών - που έγινε ευμενώς αποδεκτή και πρέπει να πω ότι είμαι ευχαριστημένος και από αυτή την πλευρά.

Έχω την αίσθηση, και από τις συζητήσεις που είχα και με οργανώσεις στη Νέα Υόρκη και τις οποίες θα συνεχίσω μέχρι το βράδυ και από τη συνάντηση που είχαμε με τις αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις, εδώ στη Νέα Υόρκη, ότι ενώ η ατμόσφαιρα στην Αμερική όταν πρωτοφτάσαμε ήταν παράξενη γενικά, όπως φάνηκε και στην Ουάσιγκτον την Κυριακή, εδώ είναι θετικοί απέναντι στην Ελλάδα και έχουν πάρει τα μηνύματά μας με εκείνο τον τρόπο που εμείς επιθυμούσαμε.