Στον «πάγο» μπαίνουν προς το παρόν οι διατάξεις του νομοσχεδίου του του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης τη μονιμοποίηση περίπου 40.000 υπαλλήλων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις αποσύρθηκαν ύστερα από τις ενστάσεις της ΑΔΕΔΥ και άλλων οργανώσεων εργαζομένων στον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο, και αναμένεται να επαναδιατυπωθούν και να συμπεριληφθούν στο επόμενο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα, αφού η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης μελετήσει τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν.

Υπενθυμίζεται πως η διάταξη για τη νομιμοποίηση περίπου 40.000 δημοσίων υπαλλήλων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου είχε στόχο την αποφυγή προβλημάτων από τη συμμετοχή τους στην κινητικότητα.

Στη συνέχει, η διάταξη τροποποιήθηκε και προέβλεπε ότι οι ΙΔΑΧ θα εξομοιώνονται με τους μόνιμους μόνο στο θέμα της κινητικότητας, μέσω της οποίας μπορούν εμμέσως να καταλάβουν θέσεις μόνιμου προσωπικού.  Ωστόσο, τα σωματεία των εργαζομένων υπογράμμισαν ότι για ορισμένες κατηγοριών υπαλλήλων, αυτή η διάταξη θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις απολαβές τους.

Έτσι, δεδομένου ότι το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα και ο χρόνος είναι πιεστικός και λόγω του ότι η δημοσιονομική συγκυρία δεν επιτρέπει «ευελιξία κινήσεων», ο κ. Κατρούγκαλος απέσυρε τη διάταξη, με σκοπό να την επαναφέρει επαναδιατυπωμένη.

Την ίδια ώρα, εξαιτίας των ενστάσεων από την ΑΔΕΔΥ έμεινε εκτός νομοσχεδίου και η διάταξη για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στο Δημόσιο.

Το υπουργείο στη διάταξή του προέβλεπε πως οι διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων θα διεξάγονται κεντρικά μεταξύ της ΑΔΕΔΥ και των αρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών. Εντούτοις, οι ομοσπονδίες των εργαζομένων αντέδρασαν, ζητώντας να υπάρχει η δυνατότητα κάθε ομοσπονδία να διαπραγματεύεται ξεχωριστά. Η επίμαχη διάταξη τροποποιήθηκε εκ νέου και προέβλεπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται μεταξύ της ΑΔΕΔΥ και των υπουργείων παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων.

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ έφερε αντιρρήσεις και τελικά η διάταξη αποσύρθηκε, ώστε να συμπεριληφθεί βελτιωμένη στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σημειώνεται ότι στο επόμενο νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων.