Γράφει η Μαρία Μπακοπούλου

Με κύρια θέματα στην ατζέντα την έλλειψη ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ, καθώς και την έλλειψη φαρμάκων στην ελληνική αγορά που έχει προκαλέσει το πρόβλημα ρευστότητας στα ταμεία των φαρμακείων θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), ενώ δύο ώρες αργότερα, θα συγκληθεί συμβούλιο με τη συμμετοχή των Προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων όλης της χώρας.

 Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καταβάλει ακόμα στους φαρμακοποιούς τις οφειλές του Ιανουαρίου 2015, οι οποίες υπολογίζονται περίπου στα 160 εκατ. ευρώ, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τη θέση τους στην αγορά και στην πώληση φαρμάκων.

Να σημειωθεί ότι οι φαρμακοποιοί έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τόσο λίγο πριν από το Πάσχα όσο και την περασμένη Πέμπτη, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα απάντηση.

Κύκλοι, μάλιστα, των επαγγελματιών αναφέρουν ότι δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν ακόμα και σε κινητοποιήσεις, αν δεν εξοφληθούν εγκαίρως.

 Ωστόσο κάτι τέτοιο θα συνιστούσε την έσχατη κίνηση, δεδομένης της αναγνώρισης και της προσπάθειας που κάνει η χώρα για να ορθοποδήσει οικονομικά.

Ο Πρόεδρος των Πανελλήνιου Φαρμακευτικού  Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος μίλησε στο newpost για την δυσάρεστη κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες του κλάδου, δεδομένης και της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης:

Οι αντοχές της φαρμακευτικής αγοράς έχουν εξαντληθεί.  Εάν συνεχιστεί η  ασφυκτική οικονομική  πίεση, δεδομένου ότι τα φαρμακεία πιστώνουν τον ΕΟΠΥΥ, θα οδηγήσει σε αδυναμία αγοράς φαρμάκων.

Η πολιτεία πρέπει να βάλει στις προτεραιότητές της την Υγεία και το Φάρμακο και η φαρμακευτική αγορά πρέπει να δείξει ανοχή για τις υποχρεώσεις των φαρμακείων. 

Το φαρμακείο αποτελεί τον τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα του φαρμάκου. Η επάρκεια της αγοράς με φάρμακα εξαρτάται από την ρευστότητα όλων των εμπλεκομένων φορέων δηλαδή της φαρμακοβιομηχανίας, των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων.

Στην συνάντηση της Δευτέρας θα εκτιμηθεί η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σε ολόκληρη την χώρα και θα ληφθούν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις του κλάδου.

Η πληρωμή των φαρμακείων δίνει την ρευστότητα που απαιτεί το σύστημα της διανομής φαρμάκων και διασφαλίζει την αποφυγή καταστάσεων που εγκυμονούν κινδύνους για την Δημόσια Υγεία.