Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΥΠ και την αστυνομία από το ενδεχόμενο ανάμεσα στους παράτυπους μετανάστες που εντοπίζονται στα σημεία εισόδου της Ελλάδας να βρίσκονται και τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, μεικτά κλιμάκια αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής και υπαλλήλων της ΕΥΠ, με εξειδίκευση σε θέματα διεθνούς-ισλαμιστικής τρομοκρατίας, βρίσκονται στα σημεία εισόδου παράτυπων μεταναστών, στη Μυτιλήνη, τη Χίο, τον μεθοριακό σταθμό Κήπων Εβρου κ.ά.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται το παράδειγμα ενός εκ των διασωθέντων μεταναστών στη Χίο, ο οποίος στο  κινητό του τηλέφωνο είχε αποθηκευμένες φωτογραφίες με όπλα και πυρομαχικά από πεδία μαχών στη Συρία. Ανακρινόμενος, δήλωσε «αντικαθεστωτικός» που πολεμάει εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ

Κατά μια εκδοχή, συνεχίζει η Καθημερινή, δεν προέκυψαν ενδείξεις διασύνδεσής του με δίκτυα ισλαμιστών τρομοκρατών, ενώ, επιπλέον, τα στοιχεία ταυτότητάς του δεν βρέθηκαν καταχωρισμένα στον «κατάλογο υπόπτων» της λίστας Σένγκεν (Schengen Information System).

Παρόμοιο συμβάν καταγράφηκε, την Τετάρτη, στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Συνελήφθη για παράνομη είσοδο στη χώρα και απελάθηκε 18χρονος Αλβανός, ο οποίος, εξεταζόμενος από την Αντιτρομοκρατική της γειτονικής χώρας, φέρεται να ομολόγησε ότι πρόθεσή του ήταν να ταξιδέψει στη Συρία αναφέρει το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, επικαλούμενη αξιωματούχους της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ, το φαινόμενο  αναμένεται  ενταθεί τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι ενισχύονται με προσωπικό οι μεθοριακοί σταθμοί της χώρας και εκτιμούν ότι Ευρωπαίοι μαχητές της τζιχάντ θα επιχειρήσουν να μεταβούν αεροπορικώς στη Συρία και το Ιράκ μέσω απευθείας πτήσεων τσάρτερ προς περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, όπως της Ρόδου, της Κω κ.ά.

Σύμφωνα, εξάλλου, με ξένες αρχές πληροφοριών, το μεγαλύτερο ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που πολεμούν στις τάξεις του ΙΚ μετέβησαν στη Συρία και το Ιράκ αεροπορικώς, κυρίως μέσω του αεροδρομίου «Κεμάλ Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρει ότι αξιοποιούνται μυστικά κονδύλια της ΕΥΠ για τη δημιουργία δικτύου συλλογής πληροφοριών και την ενεργοποίηση «πηγών» σε χώρους συγκέντρωσης μεταναστών, πλατείες, τζαμιά, εστιατόρια κ.λπ. Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι ενέργειες γίνονται και στο πεδίο της μυστικής διπλωματίας, με στόχο την ενίσχυση συνεργασίας των ελληνικών υπηρεσιών με αντίστοιχες χωρών του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας.