Σε μια ακόμη προσπάθεια να βρεθεί λύση για το κλείσιμο των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα και την αποφυγή επιβολής προστίμων από την ΕΕ, στοχεύει η αυριανή συνάντηση, που οργανώνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Στερεάς και Θεσσαλίας, με τους δημάρχους και τους εκπροσώπους φορέων που διαχειρίζονται απορρίμματα από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα. Οι ενστάσεις οι αντιρρήσεις και η αδυναμία που υπάρχει, στο μεγαλύτερο μέρος της Στερεάς Ελλάδας, για την ίδρυση και λειτουργία Χώρoυ Yγειoνομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο αδιέξοδο. Ήδη από τις καταγραφές που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιες υπηρεσίες, αναμένονται πρόστιμα σε πάρα πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας τα οποία είναι 33.000 € για κάθε μέρα.

 Τα προβλήματα εντοπίζονται στους νομούς Εύβοιας, Φωκίδας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, ενώ αντίθετα στο νομό της Βοιωτίας λειτουργούν δυο ΧΥΤΑ σε Θήβα και Λειβαδιά που έχουν λύσει τα προβλήματα. Ωστόσο από τον Περιφερειακό σχεδιασμό προβλέπονται να ιδρυθούν ΧΥΤΑ στην περιοχή της Λαμίας και ήδη εξελίσσεται η μελέτη, αλλά υπάρχουν αντιρρήσεις από τους κατοίκους της Δυτικής Φθιώτιδας για την χωροθέτησή του.

Ο ΧΥΤΑ που λειτουργεί σήμερα στη Λαμία, ουσιαστικά εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος του νομού αφού εκεί μεταφέρονται τα απορρίμματα των τεσσάρων από τους επτά δήμους της Φθιώτιδας. Εξάλλου, ο ΧΥΤΑ που σήμερα εξυπηρετεί τις ανάγκες στην περιοχή της Λαμίας δεν μπορεί να συνεχίσει με τις νέες συνθήκες καθότι κρίθηκε ότι συνορεύει με λατομική περιοχή που όμως δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, αλλά ωστόσο δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις άδειες οι οποίες είναι αναγκαίες για τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Επίσης, από τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη Στερεά Ελλάδα προβλέπεται κατασκευή ΧΥΤΑ στην Λοκρίδα, δηλαδή τους δήμους γύρω από την Αταλάντη, αλλά υπάρχουν αντιρρήσεις από το σύνολο των δήμων, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Φωκίδα και την Εύβοια. Ήδη λειτουργεί ΧΥΤΑ στο Δομοκό, ο οποίος εξυπηρετεί τους δήμους της περιοχής.