Για μέγα σκάνδαλο, απαράδεκτες μεθοδεύσεις και διαδικασίες σκοτεινού τύπου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατά την προεκλογική περίοδο και σε πλήρη γνώση της προηγούμενης Κυβέρνησης, έκανε λόγο στη Βουλή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τη Δημόσια Τηλεόραση, όπου έχει συμπεριληφθεί και η τροπολογία του ΥΠΑΠΕΝ με την οποία ακυρώνονται όλες οι αυξήσεις του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, που επέβαλε η ΡΑΕ για το 2015.

Οπως τόνισε ο υπουργός: «Η ΡΑΕ δεν είναι υπερκυβέρνηση. Δεν μπορεί οι ανεξάρτητες Αρχές να παρακάμπτουν και να υποκαθιστούν τη λαϊκή κυριαρχία» επεσήμανε και προανήγγειλε την κατάθεση νέου Ρυθμιστικού Πλαισίου για τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ, το οποίο θα είναι συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά θα καταργεί «αυτό το ρόλο του υπερκράτους για τη ΡΑΕ, που πολύ συχνά εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η σχετική απόφαση ελήφθη στις 31 Δεκεμβρίου 2014 και είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά αποκρύψανε τις αυξήσεις στην προεκλογική περίοδο για να μην εκτεθεί η τότε Κυβέρνηση.

«Καταθέσαμε μία τροπολογία, εμπρόθεσμη, προκειμένου να καταργήσουμε ένα μέγα σκάνδαλο, το οποίο δυστυχώς σημειώθηκε στην προεκλογική περίοδο. Συγκεκριμένα, το σκανδαλώδες είναι το εξής: Στις 31 Δεκεμβρίου 2014, προς όνειδος όλων, εν μέσω προεκλογικής περιόδου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αποφάσισε να αυξήσει το Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Όπως θα ξέρετε, το ειδικό αυτό τέλος χρεώνεται στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού και τα αυξάνει ισόποσα.

Βρήκε, λοιπόν, την ώρα η ΡΑΕ, σε καθαρά προεκλογική περίοδο, να κάνει αυτές τις αυξήσεις. Απαράδεκτο, από κάθε άποψη. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είχαμε και συνέχεια στο σκάνδαλο. Η απόφαση αυτή δεν δημοσιεύτηκε προεκλογικά. Ούτε δόθηκε δημοσιότητα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ούτε πήγε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ούτε στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ δημοσιεύτηκε. Δεν δημοσιεύτηκε και μετεκλογικά. Και ξαφνικά είδαμε 3 Μαρτίου του 2015, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να ανακοινώνονται μετά από τρεις μήνες οι αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ».

Ο Υπουργός κατέληξε: «Δεν θα αναφερθώ, φυσικά, στο νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε, δεν είναι ο λόγος της παρέμβασής μου αυτός. Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι για το σκοτάδι που κυριαρχεί σε πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης, το σημερινό νομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη αχτίδα φωτός και να ανοίξει έναν καινούργιο δρόμο στην ενημέρωση και τον πολιτισμό της πατρίδας μας».