Γράφει η Μαρία Μπακοπούλου 

Άμεση ήταν η απάντηση της ΔΕΗ στο χθεσινό δημοσίευμα του newpost σχετικά με την γεννήτρια 60 ετών που υπάρχει στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της Πάρου και σε σχετικό διαγωνισμό για την προμήθεια αεροστρόβιλων, σύμφωνα με το οποίο «πάγωσε» με εντολή του νομικού συμβούλου της επιχείρησης Αργύρη Οικονόμου.

Σε επιστολή με υπογραφή του Διευθυντή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του οργανισμού Κίμωνα Στεριώτη, ζητείται διάψευση για το δημοσίευμα χωρίς όμως στην ουσία να εμπεριέχεται καμία απάντηση σε όσα θίγει το άρθρο, για ένα τόσο σημαντικό θέμα, στο οποίο διακυβεύονται πολλά και το οποίο συνιστά και θέμα του ελληνικού λαού.

Επίσης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε στη συνέχεια μαζί του, ο κ. Στεργιώτης απέφυγε να μας απάντησει στο βασικό ζήτημα αν αληθεύει η εντολή του κ. Αργύρη Οικονόμου στο Διοικητικό Συμβούλιο για πάγωμα του διαγωνισμού, τονίζοντας ότι «πρόκειται για υπηρεσιακά ζητήματα», την ώρα που πρόκειται για ένα θέμα που αφορά χιλιάδες κόσμου που ζει και εργάζεται στα ελληνικά νησιά. Οσο δε και αν προσπαθήσαμε, δεν καταφέραμε να έλθουμε μαζί του σε συνεννόηση.

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή: 

Σε δημοσίευμα που αναρτήθηκε χθες Τρίτη, 28.4.2015, στην ιστοσελίδα σας «Newpost» γίνεται αναφορά: 1) σε διαγωνισμό της ΔΕΗ για την προμήθεια αεροστροβίλων σε νησιά των Κυκλάδων και 2) στο Nομικό Σύμβουλο της Επιχείρησης κ. Α. Οικονόμου.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι, όλα όσα αναφέρονται στο εν λόγω αναρτημένο δημοσίευμα είναι στο σύνολό τους παντελώς αναληθή και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Για την έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση των αναγνωστών σας, παρακαλώ για τη δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα σας της παρούσας επιστολής μου.

Είμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας για να σας ενημερώνουμε υπεύθυνα για τις δραστηριότητες της Εταιρείας μας.

Με εκτίμηση,

Κίμων Στεριώτης

Στο ρεπορτάζ που έκανε το newpost μιλώντας με στελέχη της ΔΕΗ τόσο στην Πάρο, όσο και στην Αθήνα, προέκυψαν τα εξής:

Ο κ. Δημήτρης Αναγνώστου, διευθυντής παραγωγής νησιών της ΔΕΗ αναφέρθηκε στην ύπαρξη γεννήτριας, που ενίσχυε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τα προηγούμενα χρόνια, για να προσθέσει ισχύ στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει το καλοκαίρι στο νησί, η οποία όμως έχει σταματήσει να βρίσκεται σε λειτουργία από το περασμένο καλοκαίρι. Ο ίδιος προσέθεσε ότι ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και πρόκειται για προσθήκη ισχύος για να καλυφθεί η ζήτηση και όχι για αντικατάσταση γεννήτριας. Οπως τόνισε, δεν υπάρχει θέμα αξιοπιστίας του σταθμού και δεν υπαρχει κίνδυνος μπλακ άουτ από αυτό. Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από παλιά γεννήτρια. Αυτός ο διαγωνισμός τρέχει από το 2014, υπάρχουν προσφορές, αλλά στη συγκεριμένη περίοδο υπάρχουν ενστάσεις και προσφυγές που εξετάζονται αυτές τις ημέρες, προκειμένου να συνεχίσει και να γίνει η ανάθεση σε κάποια εταιρεία. Συμπλήρωσε, δε ότι ειδικά στην Πάρο ο εξοπλισμός είναι αξιόπιστος, με μηχανές 15ετίας και 20ετίας, όπως και διετίας.

Σε ερώτηση του newpost αν υπήρχε στο παρελθόν μια τέτοια γεννήτρια, πήραμε θετική απάντηση : «Νοικιάζαμε στο παρελθόν μια μηχανή για να καλύψουμε αυξημένα θερινά φορτία. Αυτή η μηχανή δεν άνηκε στη ΔΕΗ. Δεν χρησιμοποιείται πλέον, αφού δεν την νοικιάζουμε πια. Γιαυτό προχωρήσαμε και στον διαγωνισμό για να προσθέσουμε καινούριους αεροστρόβιλους. Η μηχανή αυτή θα φύγει για να μπουν ιδιόκτητοι στρόβιλοι ΗΖ δικοί μας, ιδιόκτητοι της ΔΕΗ. Δεν μετρά, όμως, καθόλου η συγκεκριμένη μηχανή, είναι σαν να μην υφίσταται. Δεν είναι ενεργή, ήταν μόνο για τα προηγούμενα τρία καλοκαίρια και δεν αφορά εξοπλισμό ΔΕΗ, αφού δεν είναι ιδιόκτητος». Σε ερώτηση για την ηλικία της μηχανής απάντησε: «Αφού δεν είναι δική μας μηχανή δεν μας αφορά αν είναι παλιά, καθώς δεν αφορούσε εξοπλισμό της ΔΕΗ. Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν βασίζεται ο σταθμός σε αυτή τη μηχανή. Αυτή ήταν εφεδρική για να καλύψει πρόσθετες ανάγκες. Δεν το ξέρω αν ήταν παλιά και δεν μας απασχολεί. Οσο για τον διαγωνισμό, εμείς ακολουθώντας οδηγίες του ΡΑΕ και του διαχειριστή για προσθήκη φορτίου, τον κάναμε και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Αυτό το καλοκαίρι, αν δεν προλάβουμε να έχουμε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, μπορεί να κάνουμε μεταφορά ΗΖ από άλλα νησιά, που έχουν περίσσεια, αλλά με δική μας ισχύ».

Ο κ. Χρήστος Ταμπουράς, διευθυντής του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας Πάρου από την πλευρά του, μας επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του κ. Αναγνώστου: «Υπάρχει ένας τέτοιος αεροστρόβιλος στο εργοστάσιο, ο οποίος είναι νοικιασμένος από γνωστή εταιρεία παροχής ενέργειας, ελληνικών συμφερόντων, είχε χειριστή σταλμένο από την εταιρεία αυτή και εξυπηρετούσε ανάγκες τα καλοκαίρια για τα τρία προηγούμενα χρόνια. Έχει σταματήσει όμως να λειτουργεί από το προηγούμενο καλοκαίρι, καθώς η σύμβαση δεν ανανεώθηκε. Μάλιστα έχουμε στείλει και πολλά έγγραφα στην εταιρεία από όπου έχει ενοικιαστεί να έρθει να τον αποξηλώσει, γιατί χρειαζόμαστε το χώρο. Δεν γνωρίζω πόσων ετών είναι ο αεροστρόβιλος και δεν είναι κάτι που με αφορά, εγώ θέλω να μπορώ να έχω μηχανές που μπορούν να συμπληρώσουν την αυξημένη ζήτηση».

Άρα επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του newpost για την ύπαρξη της γεννήτριας, ωστόσο κανείς δεν γνώριζε να μας πει την ηλικία της...