Γράφει η Μαρία Μπακοπούλου

Σαν... βόμβα με θετικό αλλά και αρνητικό απόηχο ειδικά για τον εμπορικό κόσμο στα νησιά της χώρας έπεσε τη Δευτέρα η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Χατζηνικολάου, καθώς μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα βρεθεί σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή υπάρχει η ειδική ρύθμιση για την υποχρεωτική χρήση πιστωτικής κάρτας σε συναλλαγές από 70 Ευρώ και πάνω σε νησιά με κατοίκους άνω των 3000 κατοίκων. Μάλιστα, οι διατάξεις του νομοσχεδίου εξετάζονται και σήμερα σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Η ρύθμιση αυτή αναμένεται - αν τελικά ψηφιστεί- να εφαρμοστεί από αυτό το καλοκαίρι, φέρνοντας μεγάλες αλλαγές στον καταναλωτικό χάρτη της νησιωτικής Ελλάδας, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσδοκά να αποτελέσει ικανό πλήγμα στο φαινόμενο της φοροδιαφυγής και να γεμίσει με ζεστό χρήμα τα ταμεία του κράτους. 

Η πλειοψηφία εμπορικών στελεχών και αρχών των μεγάλων νησιών αντιμετωπίζουν καταρχάς θετικά την εφαρμογή του μέτρου στα νησιά, καθώς θεωρούν ότι θα εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό τη φοροδιαφυγή που οργιάζει ειδικα το καλοκαίρι με τον τουρισμό, ωστόσο αρκετοί διατυπώνουν τις ενστάσεις τους και προτείνουν διορθωτικές κινήσεις που θα ευνοήσουν συγκεκριμένες ομάδες.

Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας καλωσορίζει το μέτρο: «Σαν σκέψη είναι πολύ θετική γιατί η φοροδιαφυγή είναι μεγάλη πληγή για τη χώρα μας και πόσο μάλλον στα νησιά το καλοκαίρι. Η φοροδιαφυγή είναι μεγάλη αδικία από μόνη της για τον ελληνικό λαό, ειδικά σε αυτη τη χρονική στιγμή που η χώρα μας αγωνίζεται να μαζέψει έσοδα και οποιοδήποτε μέτρο που μπορεί να φέρει έσοδα είναι καλοδεχούμενο. Εκεί που χρειάζεται προσοχή είναι ως προς το ύψος του ποσού και το χρόνο που θα εφαρμοστεί, θα πρέπει να μελετηθεί πολύ καλά πριν μπει σε εφαρμογή. Προσωπικά τάσσομαι υπέρ του μέτρου και καλό θα είναι να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα». 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ρόδου και ιδιοκτήτης πολλών τουριστικών καταστημάτων στο νησί, Νίκος Μπόνης αναγνωρίζει και θετικές αλλά και αρνητικές πλευρές στο μέτρο αυτό: «Θεωρώ ότι το μέτρο της πληρωμής με πιστωτική κάρτα είναι καταρχήν καλό γιατί συμβάλλει δραστικά στην ανάπτυξη υγιούς εμποριού, σε μια περίοδο που η Ελλάδα το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Είναι ένα μέτρο που θα αποτρέψει πολλές επιχειρήσεις από το να φοροδιαφεύγουν, αφού δεν θα μπορούν πλέον να το κάνουν, ενώ θα δίνει και στο υπουργείο μια πλήρη εικόνα των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στα νησιά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κενά στο μέτρο αυτό, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν με κάποιο τρόπο. Πολλά μικρά μαγαζιά δεν έχουν μηχανήματα για πιστωτικές κάρτες. Τι γίνεται, επίσης, με εκείνους που δεν έχουν χρήματα για να έχουν πιστωτικές καρτες, τους ηλικιωμένους ή εκείνους που οι κάρτες τους είναι γεμάτες ; Δεν μπορούμε εμείς ως καταστηματάρχες να πούμε σε έναν Ρώσο πελάτη που έρχεται το Σαββατοκύριακο να ψωνίσει και δεν έχει πιστωτική κάρτα να πάει να κάνει...κατάθεση αφού οι τράπεζες θα είναι κλειστές ή να περιμένει τη Δευτέρα μέχρι να ψωνίσει. Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε το σχέδιο του νόμου πριν ψηφιστεί για να κάνουμε τις δικές μας προτάσεις, να δώσουμε κάποιες πρακτικές λύσεις από την πλευρά μας, πως τα θέματα αυτά μπορούν να λυθούν». 

Διαφορετική διάσταση στο θέμα δίνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Σύρου κ. Βαγγέλης Αλεξανδρίδης: «Ο Ελληνας θα βρει τον τρόπο θεωρώ να βρει παραθυράκια και σε αυτό το μέτρο. Θα σπάσει το ποσό των 70 Ευρώ και θα δώσει δύο αποδείξεις των 50 και 20 Ευρώ για να εξυπηρετήσει τον πελάτη. Η πρώτη εικόνα που μου δημιουργεί αυτό το θέμα είναι θετική, πιστεύω ότι θα καταπολεμήσει αρκετά την φοροδιαφυγή, σε ένα ποσοστό του 70%, που ακόμα και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία σε μια χώρα που είμαστε στις πρώτες θέσεις της φοροδιαφυγής. Προσωπικά, όμως, θεωρώ ότι είναι μικρό το ποσό και θα δημιουργήσει κάποια πρακτικά προβλήματα ειδικά τώρα το καλοκαίρι, όπως για παράδειγμα τις ούρες στα καταστήματα μέχρι να γίνουν οι συναλλαγές. Δεύτερον ας μην λησμονούμε το γεγονός ότι όταν χρησιμοποιούται πιστωτικές κάρτες εκτός από το ποσό που χρεώνεται από το κατάστημα, υπάρχει και η προμήθεια της τράπεζας, που σε αρκετές τράπεζες κινείται από 10-15%. Από αυτή την άποψη, το μέτρο δεν είναι θετικό, γιατί και ο πελάτης θα το σκέφτεται διπλά για να ψωνίσει μεγάλα ποσά, αφού και για ψώνια 100 Ευρώ θα χρεώνεται 15 Ευρώ παραπάνω στον συνολικό λογαριασμό. Κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, μαζί με την εφαρμογή του νόμου, θα πρέπει να υπάρχει μια ταυτόχρονη ρύθμιση, η οποία θα χαμηλώνει και το ποσοστό των τραπεζών». 

«Αυτό που χρειάζεται τώρα η αγορά και ειδικά στα νησιά είναι ρευστό. Αν τεθεί σε εφαρμογή αυτό το μέτρο, θεωρώ ότι πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν...αύριο. Προσωπικά ξέρω 20-30 επιχειρήσεις εδώ στην Πάρο που βρίσκονται λίγο πριν το κλείσιμο και περιμένουν το καλοκαίρι και τις συναλλαγές για να εξασφαλίσουν ρευστό» τονίζει ο Απόστολος Αλιπράντης, πρόεδρος του συλλόγου εμποροεπαγγελματιών Πάρου-Αντιπάρου. «Ευνοημένες θα είναι και πάλι οι μεγάλες επιχειρήσεις και όχι οι μικρομεσαίες που έχουν, ήδη, χρέη στην τράπεζα και τα χρήματα που θα υπάρχουν στο λογαριασμό του θα πηγαίνουν και πάλι στις τράπεζες. Σίγουρα και το ζήτημα της φοροδιαφυγής είναι πολύ μεγάλο, αλλά θα πρέπει νομίζω να κοιτάξουμε πρώτα να ορθοποδήσει η αγορά». 

Την άποψη του κ.Αλιπράντη συμμερίζεται και ο δήμαρχος της Πάρου Μάρκος Κωβαίος, ο οποίος υπογραμμίζει καταρχήν τη θετική διάσταση του μέτρου, αλλά τονίζει ότι ίσως ανακάμψει την ρευστότητα για την οποία υπάρχει άμεση ανάγκη στην ελληνική αγορά: «Θεωρώ ότι θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή, αλλά πιθανότατα θα κάμψει τη ρευστότητα που θέλουν απεγνωσμένα οι επιχειρηματίες, όχι μόνο στην Πάρο, αλλά σε όλη τη χώρα. Το πλαστικό χρήμα δεν είναι άμεσο και αυτή τη στιγμή πολλές επιχειρήσεις που είναι «στο κόκκινο» με δάνεια και χρέη, περιμένουν τη συναλλαγή με ρευστό για να καλύψουν κάποιες βασικές ανάγκες. Καλό λοιπόν το μέτρο, αλλά ας προσπαθήσει η κυβέρνηση να στρέψει την προσοχή της και στην παραοικονομία που εξακολουθεί να βρίσκεται σε άνθιση».