Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε τις ποινές για την τραγωδία στον Λούσιο ποταμό το 2007. 

Το ανώτατο δικαστήριο με την υπ’ αριθ. 457/2015 απόφασή του επικύρωσε την 170/2014 απόφαση του Εφετείου Ναυπλίου με την οποία καταδικάστηκαν δύο ιδιοκτήτες εκδρομικής εταιρείας, οι Κ. Χριστόπουλος και Λ. Μωραΐτης, για τον πνιγμό 8 εκδρομέων -πεζοπόρων την 26η Μαΐου εκείνου του έτους.

Ειδικότερα, το Εφετείο Ναυπλίου έκρινε ενόχους τους δύο ιδιοκτήτες της εκδρομικής εταιρείας για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή και καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 10 ετών ο καθένας.

Όμως, επειδή τα αδικήματα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα η ανώτατη εκτιτέα ποινή (βάσει της νομοθεσίας) είναι δέκα χρόνια για κάθε ένοχο. Επίσης, σύμφωνα με την εφετειακή απόφαση, οι ποινές και για τους δυο καταδικασθέντες είναι εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ την ημέρα.
Στην συνέχεια ο Άρειος Πάγος απέρριψε τις αιτήσεις που είχαν υποβάλει οι δύο καταδικασθέντες και ζητούσαν να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση, ενώ παράλληλα επικύρωσε τις ποινές τους.

Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η εφετειακή απόφαση έχει πλήρη και σαφή αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα και δεν εμπεριέχει αντιφάσεις.
Υπενθυμίζεται, ότι η εκδρομή στην οποία συμμετείχαν 18 άτομα, ξεκίνησε το μεσημέρι της 26ης Μαΐου 2007 και περιελάμβανε πεζοπορία στην όχθη του ποταμού με παράλληλη αναρρίχηση. Γύρω στις 5 μ.μ. και ενώ η ομάδα ήταν στην περιοχή μεταξύ των Μονών Προδρόμου και Φιλοσόφου, το ποτάμι υπερχείλισε λόγω της έντονης βροχόπτωσης που είχε προηγηθεί, με αποτέλεσμα να παρασύρει τους εκδρομείς.

Οκτώ εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους και σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατος τους προήλθε από πνιγμό εντός ύδατος.

Ένας από τους επιζώντες περπάτησε επί δύο τουλάχιστον ώρες για να φτάσει στο μοναστήρι του Προδρόμου για να ζητήσει βοήθεια. Οι μοναχοί ειδοποίησαν τις αρχές και γύρω στις 7.30 μ.μ. άρχισε η επιχείρηση διάσωσης, ενώ δύο ώρες μετά ανασύρθηκαν οι πρώτοι πνιγμένοι.