Λιγότερο από το 1% του αριθμού των γεωτρήσεων που λειτουργούν σήμερα σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα έχουν πάρει τις σχετικές άδειες λειτουργίας και άδειες χρήσης του νερού, από το 2011 μέχρι σήμερα.

Αντίθετα, το 70% κατόχων γεωτρήσεων έχουν υποβάλει σχετικές αιτήσεις ενώ πολλοί άλλοι τρέχουν με την λήξη του χρόνου υποβολής να προλάβουν. Οι φάκελοι ωστόσο, βρίσκονται στο στάδιο του ελέγχου ανάμεσα σε δήμους, την περιφέρεια Στερεάς και τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών, μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί λιγότερες από 70 άδειες χρήσης νερού σε ισάριθμες γεωτρήσεις και μάλιστα οι 10 από αυτές έχουν εκδοθεί τον τελευταίο μήνα.

Παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες τρέχουν από το 2011 και έχουν δοθεί πέντε παρατάσεις, το αλαλούμ που επικρατεί ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς δείχνει να είναι αξεπέραστο.

Οι ιδιοκτήτες των γεωτρήσεων έχουν υποβάλει δεκάδες αιτήσεις. Αρχικά, τις κατέθεσαν στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μιας και είχε οριστεί ως σημείο υποδοχής και ελέγχου των φακέλων.

Στη συνέχεια, η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στους δήμους. Έτσι οι αιτήσεις που είχαν συγκεντρωθεί στην περιφέρεια μεταφέρθηκαν στους 25 δήμους της Στερεάς Ελλάδας ενώ οι αγρότες συνέχισαν να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις, είτε μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, είτε, όταν έφτανε η λήξη της προθεσμίας, μόνο σχετικές αιτήσεις για να κατοχυρώσουν αριθμό πρωτοκόλλου και εμπρόθεσμη υποβολή για να αποφύγουν τα δυσμενή μέτρα, αλλά ποτέ στην συνέχεια δεν συμπλήρωσαν τους σχετικούς φακέλους με τα υπόλοιπα στοιχεία.

Οι δήμοι επικαλούμενοι αδυναμία σε προσωπικό για τον έλεγχο των φακέλων αλλά και των στοιχείων, ουσιαστικά είχαν βάλει τις αιτήσεις στο ράφι. Τους τελευταίους δύο μήνες άρχισαν να μεταφέρονται σιγά σιγά από τους δήμους στην αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων, είτε στην Στερεά Ελλάδα είτε στην Θεσσαλία, ανάλογα την αρμοδιότητα τη υδρολογικής λεκάνης.

Ήδη, περισσότεροι από 4.000 φάκελοι έχουν μεταφερθεί και ξεκινά η διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών γεγονός το οποίο αναμένεται να κρατήσει περισσότερο από τρία ή τέσσερα χρόνια καθώς οι λιγοστοί υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να ελέγξουν, να συμπληρώσουν και να εκδώσουν τι σχετικές άδειες. Υπάρχουν δήμοι όμως που δεν έχουν αποστείλει ακόμα τους σχετικούς φακέλους.

Οι ελλείψεις στους φακέλους αλλά και οι ανακρίβειες των στοιχείων είναι χαρακτηριστικές καθώς από τους ελέγχους στα τοπογραφικά διαγράμματα που έχουν υποβληθεί και από τις συντεταγμένες των γεωτρήσεων που έχουν καταχωρηθεί έχουν βρεθεί σε πολλές περιπτώσεις οι γεωτρήσεις να χωροθετούνται ακόμη και μέσα στη θάλασσα, μέσα σε πλατείες, ή ακόμη και σε εκκλησίες και σπίτια. Σε πολλές περιπτώσεις χωροθετούνται σε ξένες ιδιοκτησίες και από κει και μετά ξεκινά ένας άλλος μαραθώνιος με καταγγελίες και ανακλήσεις αδειών.