current views are: 6

1 Μαΐου 2015
Δημοσίευση05:30

Συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας για την Πρωτομαγιά- Κλειστοί δρόμοι και λιμάνια

Απεργιακές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια είναι προγραμματισμένες για σήμερα Πρωτομαγιά τόσο στην Αθήνα όσο και πολλές ακόμα πόλεις της χώρας. 

Δημοσίευση 05:30’
αρθρο-newpost

Απεργιακές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια είναι προγραμματισμένες για σήμερα Πρωτομαγιά τόσο στην Αθήνα όσο και πολλές ακόμα πόλεις της χώρας. 

Απεργιακές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια είναι προγραμματισμένες για σήμερα Πρωτομαγιά τόσο στην Αθήνα όσο και πολλές ακόμα πόλεις της χώρας. Με εικοσιτετράωρη απεργία, αλλά και με στάσεις εργασίας, μετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς στην απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για την εργατική Πρωτομαγιά.

Στην Αθήνα, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιήσουν απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος με κεντρικό αίτημα την επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ «οι προκλήσεις και τα προβλήματα των εργαζομένων είναι τεράστια, γι’ αυτό απαιτείται ενότητα και συμμετοχή. Παλεύουμε και απεργούμε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, για να διασφαλίσουμε και να κερδίσουμε ξανά τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα».

Μια ώρα νωρίτερα, στις 10 το πρωί, θα αρχίσει η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα με τις προσυγκεντρώσεις να έχουν προγραμματιστεί για τις 9:00 σε Πλατεία Κάνιγγος, Ομόνοια, Μετρό «Ευαγγελισμός», Στύλους του Ολυμπίου Διός και Ταχυδρομείο Συντάγματος.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ στις 8:30 το πρωί, αντιπροσωπεία του θα καταθέσει στεφάνια στο Πολυτεχνείο και στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Στην Τρίπολη στις 10 το πρωί, το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην πλατεία Πετρινού και την ίδια ώρα το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας στην πλατεία Αγίου Βασιλείου. Θα ακολουθήσουν πορείες ως την θέση Αη Θανάσης, πίσω από τις Φυλακές Τρίπολης, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των 40 Ελλήνων που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Στην Καλαμάτα, επίσης στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση από το ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το Εργατικό Κέντρο μαζί με το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, τους εργαζομένους στην αυτοδιοίκηση και την ΕΛΜΕ θα συγκεντρωθούν μπροστά από το Εργατικό Κέντρο. Θ’ ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφανιών στο λιμάνι, στη μνήμη των φονευθέντων λιμενεργατών το Μάιο του 1934.

Στην Σπάρτη, το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας θα κάνει συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του και  το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στην Κόρινθο, το Εργατικό Κέντρο θα καταθέσει στεφάνι στις 9:30 το πρωί στο χώρο της Σωληνουργίας, τιμώντας τους αγωνιστές της εργατικής τάξης και στις 10:30 θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στον πεζόδρομο μπροστά από την Εθνική Τράπεζα, όπου μετά τις ομιλίες θα υπάρξει αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι. Το ΠΑΜΕ στην Κόρινθο, θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Περιβολάκια.

Στο Ναύπλιο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Φιλελλήνων. Παράλληλα, ο Δήμος Ναυπλιέων γιορτάζει την Πρωτομαγιά στην παραλία της Καραθώνας, διοργανώνοντας ένα λαϊκό γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και εδέσματα.

Στην Πάτρα, το εργατικό κέντρο της πόλης οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Λίγη ώρα νωρίτερα, στις 10.00 το πρωί, το ΠΑΜΕ οργανώνει την δική του συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου.

Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ- Κλειστοί δρόμοι

Δεν θα πραγματοποιείται κανένα δρομολόγιο στα τρένα του ΟΣΕ και του προαστιακού σιδηροδρόμου, ενώ οι συρμοί του μετρό θα τερματίζουν στον σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας».

Σε ό,τι αφορά τα μέσα σταθερής τροχιάς (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, μετρό και τραμ) οι εργαζομενοι συμμετέχουν με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί.

Τα λεωφορεία θα κινηθούν, από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, ενώ τα τρόλεϊ από τις 8.30 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Λόγω των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, που θα γίνουν αύριο, για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, από τις 8 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν σταδιακά κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας.

Ειδικότερα, κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στις περιοχές γύρω από την πλατεία Συντάγματος, την πλατεία Κλαυθμώνος και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια λόγω της 24ωρης απεργίας

 Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για την εργατική Πρωτομαγιά συμμετέχει αύριο η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Έτσι, τα πλοία όλων των κατηγοριών θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια της χώρας την Παρασκευή 1η Μαΐου με έναρξη 00:01 απόψε και λήξη αύριο στις 24:00.
 
Στην ανακοίνωσή της, η ΠΝΟ αναφέρει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια «οι Έλληνες ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, ένοιωσαν στο πετσί τους τις συνέπειες της υποτέλειας της χώρα μας στους ξένους δανειστές, με καταβαράθρωση των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, την περιθωριοποίηση μεγάλου τμήματος των ιδίων και των οικογενειών τους και τον στραγγαλισμό θεμελιωδών και συνταγματικά κατοχυρωμένων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους και του θεσμού της απεργίας».
 
Σύμφωνα με την ΠΝΟ, αποτέλεσμα ήταν η ανεργία στις τάξεις των ναυτεργατών να έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη και να αυξάνεται καθημερινά. «Οι μειώσεις στις οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων, που είναι αποτέλεσμα και του σχετικού Νόμου 4150/2013 αλλά και των αποφάσεων του ΥΝΑ, συντελούν στην παραπέρα αύξηση της ανεργίας, τέλος, δε, η καταστρατήγηση της κείμενης νομοθεσίας, που αφορά τη ναυτική εργασία, τείνει να καταστεί ένας επί πλέον.
 

 


σχετικα αρθρα