Άμεσα λύθηκε το θέμα της αιφνιδιαστικής αύξησης και συγκεκριμένα του διπλασιασμού των τελών θεώρησης εγγράφων εισόδου στα νησιά του Αιγαίου, στα οποία εφαρμόζεται το ειδικό καθεστώς έκδοσης βίζας για επισκέπτες από την Τουρκία.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θράσος Καλογρίδης πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών νησιών ενημερώθηκε τηλεφωνικά από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ότι μετά τις διαμαρτυρίες που υπήρξαν δόθηκε εντολή στις Υπηρεσίες Ελέγχων Διαβατηρίων των έξι νησιών (Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω, Ρόδου και Καστελόριζου) να συνεχίσουν, όπως ίσχυσε από το 2012, την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης αδειών εισόδου σε πολίτες τρίτων χωρών από τη γείτονα Τουρκία.

Και συγκεκριμένα με το υφιστάμενο κόστος των 35 ευρώ, δηλαδή χωρίς την επιβάρυνση με ισόποσο ένσημο της ΕΛ.ΑΣ.

Νωρίτερα, εμπλοκή υπήρξε με τα πακέτα των διακοπών, τα οποία, έχουν, ήδη, κλειστεί από τουρίστες στα πρακτορεία της Τουρκίας για τη Ρόδο, καθώς αυξήθηκε το κόστος έκδοσης της βίζας από 35 στα 70 ευρώ, τα οποία οι πελάτες τους δε φαίνονται διατεθειμένοι να πληρώσουν. 

Αυτό το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα Δωδεκάνησα, καθώς υπάρχει βάσιμη ανησυχία ότι θα περιορίσει σημαντικά την τουριστική κίνηση και θα ανατρέψει το πρόγραμμα που υπάρχει.

Το πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει και είχε ως αποτέλεσμα να έρχονται για διακοπές σε Ρόδο και Κω, τουρίστες διαφόρων χωρών μέσω Τουρκίας, είναι αμφίβολο αν θα συνεχιστεί, καθώς από τις 24 Απριλίου και μετά η χώρα μας ζητά από τους επισκέπτες να καταβάλουν πλέον 70 ευρώ για τη visa και όχι 35 που ίσχυε μέχρι τότε.

Στο θέμα αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης τουρισμού της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Μαριέττα Παπαβασιλείου η οποία έκανε λόγο για βεβιασμένες κινήσεις με τεράστιες επιπτώσεις στον τόπο. Μάλιστα, ενημέρωσε σχετικά τον περιφερειάρχη με τον οποίο από κοινού καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα, ενώ επιστολή θα σταλεί και στην υπουργό τουρισμού κ. 'Ελενα Κουντουρά.