Με δυσκολία πείθονται να απογραφούν µετανάστες και ηλικιωµένοι, φοβούμενοι να ανοίξουν την πόρτα τους στους απογραφείς, αλλά και εξαιτίας της άγνοιας της διαδικασίας, γράφουν τα «Νέα». «Πολλοί από τους µετανάστες όταν µου ανοίγουν την πόρτα και τους λέω ότι έχω έλθει για την απογραφή αντιδρούν φοβισµένα. Τους εξηγώ τι κάνουµε αλλά και πάλι δεν καταλαβαίνουν. Και µάλλον φυσιολογικά, διότι δεν γνώριζαν τίποτα για την απογραφή» αναφέρει στην εφημερίδα, απογραφέας που κινείται στην περιοχή του Μεταξουργείου.

Ο φόβος των µεταναστών και των ηλικιωµένων κυρίως στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα της διαδικασίας μέχρι τώρα, με πολλούς απογραφείς  να καταβάλλουν αρκετή προσπάθεια προκειµένου να πείσουν τους µετανάστες ότι αυτές τις ηµέρες γίνεται απογραφή και ότι δεν πρόκειται να χρησιµοποιηθούν τα προσωπικά τους στοιχεία.

Στο παραπάνω πρόβλημα, θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι ότι τοερωτηµατολόγιο είναι µόνο στα ελληνικά. Ευτυχώς, πάντως, οι αλλοδαποί που πείθονται να συµµετάσχουν στη διαδικασία αποδεικνύονται πολύ συνεργάσιµοι.

Παράλληλα, πολλούς δημάρχους προβληματίζει η απόφαση κατοίκων, όπως στην περίπτωση της Λαμίας, να απογραφούν στα χωριά τους ή σε άλλες περιοχές και όχι στη µόνιµη κατοικία τους. Ο δήµαρχος Λαρισαίων Κωνσταντίνος Τζανακούλης ανέφερε ότι όσοι φεύγουν για να απογραφούν αλλού «κάνουν µεγάλη ζηµιά στον δήµο. Την προηγούµενη δεκαετία χάσαµε 80 εκατοµµύρια ευρώ διότι στηνπροηγούµενη απογραφή είχαν φύγει κάτοικοι και είχαν απογραφεί αλλού και εµφανιζόµασταν λιγότεροι. Είχαµε στοιχεία ότι ο πληθυσµός ξεπερνούσε τους 180.000 κατοίκους αλλά τελικά η απογραφή είχε δείξει 128.000».

Οπως λέει, ήταν λάθος να πραγµατοποιηθεί η απογραφή τον µήνα Μάιο διότι αυτή την περίοδο που επικρατεί καλοκαιρία οι πολίτες φεύγουν ευκολότερα.


Πηγή: Tα Νέα