Απάντηση στην κριτική που του ασκήθηκε για αδράνεια όσον αφορά την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο της πόλης δίνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα». Ο δήμαρχος Αθηναίων παρά το γεγονός ότι προ ημερών είχε προτεινει μεικτές περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ με τη δημοτική αστυνομία ακόμα και τα βράδια, τώρα κάνει λόγο για περιορισμένες αρμοδιότητες. Με το τρόπο αυτό ουσιαστικά αρνείται ότι η δημοτική αστυνομία έχει την ευθύνη για το παρεμπόριο και τη πορνεία, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο δήµος έχει πολύ καλή συνεργασία µε την Αστυνοµία. Στο πλαίσιο αυτό, επιλύουµε τυχόν προβλήµατα που προκαλεί αυτό ακριβώς το πολύπλοκο πλέγµα συναρµοδιοτήτων που σας περιέγραψα προηγουµένως. Εχουν δίκιο οι πολίτες – καµιά φορά, και οι δηµοσιογράφοι – να µπερδεύονται, για παράδειγµα, ως προς τα όρια παρέµβασης της ∆ηµοτικής Αστυνοµίας. Αν θέλετε, ο ίδιος ο όρος ∆ηµοτική Αστυνοµία είναι παραπλανητικός. Πρόκειται στην ουσία για µια υπηρεσία που µπορεί µόνο να βεβαιώνει διοικητικές παραβάσεις σε συγκεκριµένους τοµείς – καθαριότητα, στάθµευση, τραπεζοκαθίσµατα κ.λπ.

«Σε ό,τι αφορά όµως το έγκληµα οποιασδήποτε µορφής, η νοµοθεσία απαγορεύει στη ∆ηµοτική Αστυνοµία οποιαδήποτε ανάµειξη. Φυσικά, η παρουσία δηµοτικών αστυνοµικών στον δρόµο αυξάνει λίγο το αίσθηµα ασφάλειας των πολιτών. Ας µη γελιόµαστε όµως. Οι εγκληµατίες αντιµετωπίζονται µόνο από κανονικούς, εξοπλισµένους και εκπαιδευµένους αστυνοµικούς. Αυτό λέει η λογική, αυτό λέει και ο νόµος».

Ερωτηθείς για το φαινόμενο της αυτοδικίας, ο κ. Καμίνης δηλώνει: «Η βία του δρόµου και η αυτοδικία δεν έχουν θέση στο κράτος δικαίου, τη συντεταγµένη δηµοκρατική πολιτεία ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης. ∆εν πρέπει να ξεχνάµε ότι το κράτος δικαίου, που σήµερα τείνουµε να υποτιµούµε και να θεωρούµε δεδοµένο, είναι κατάκτηση δεν µας χαρίστηκε. Αγωνιστήκαµε γι’ αυτό και θα συνεχίσουµε να αγωνιζόµαστε ενάντια στους φανατικούς και τους µισαλλόδοξους κάθε απόχρωσης.

«Κληρονοµήσαµε έναν δήµο σε τραγική κατάσταση. Αρχίσαµε από την πρώτη µέρα να δουλεύουµε σκληρά για να βγάλουµε την πόλη από το τέλµα. Παρά την πρωτοφανή οικονοµική κρίση, σχεδιάζουµε και υλοποιούµε αποφασιστικές παρεµβάσεις εκεί όπου έχουµε αρµοδιότητες και µέρα µε την ηµέρα ξανακερδίζουµε τους δρόµους µας, τις πλατείες µας, την πόλη µας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων επισημαίνει ότι πολλές φορές έχουν ανακοινωθεί μέτρα, αλλά αυτό που κρατά την πόλη αιχμάλωτη είναι η γραφειοκρατία και οι πολύπλοκες συναρμοδιότητες.

«Σήµερα είναι πλέον σαφές ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, δαιδαλώδεις διαδικασίες και ανεξήγητα πολύπλοκες συναρµοδιότητες κρατούν αιχµάλωτη την πόλη και αφήνουν τα προβλήµατα να την πνίγουν. Αυτή είναι µια από τις βασικές αιτίες για την καθυστέρηση. Προσθέστε τώρα και τις συνέπειες της οικονοµικής κρίσης, την εντεινόµενη δυσπιστία απέναντιστο πολιτικό σύστηµα και τη συσσωρευµένη απογοήτευση και έχετε όλες τις προϋποθέσεις εκτροπής σε βίαιες, αντιδηµοκρατικές, αυταρχικές µεθόδους.»

«Για να µπορέσουµε να αναστρέψουµε το κλίµα πρέπει να δείξουµε ότι µπορούµε τώρα, σήµερα κιόλας, να λάβουµε µέτρα που θα βελτιώσουν άµεσα την καθηµερινότητα όσων ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. Και αυτό ακριβώς κάνουµε, σε συνεργασία µε την Πολιτεία. Οσα µπορεί να κάνει ο δήµος µόνος του, τα έχει ήδη ξεκινήσει. Και µιλώ γι’ αυτά ακριβώς που είχα υποσχεθεί προεκλογικά: δρόµοι πιο καθαροί, καλύτερα φωτισµένοι, εντονότερη παρουσία της ∆ηµοτικής Αστυνοµίας στον δρόµο και ριζικές αλλαγές στη δοµή του δήµου ώστε να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες προς τους δηµότες».Πηγή: Τα Νέα