current views are: 2

1 Μαΐου 2015
Δημοσίευση13:02

Μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα για την Πρωτομαγιά

Με σύμμαχο τον καιρό και τη συμμετοχή του κόσμου γιορτάστηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα η εργατική Πρωτομαγιά​ .

Δημοσίευση 13:02’
αρθρο-newpost

Με σύμμαχο τον καιρό και τη συμμετοχή του κόσμου γιορτάστηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα η εργατική Πρωτομαγιά​ .

Με σύμμαχο τον καιρό και τη συμμετοχή του κόσμου γιορτάστηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα η εργατική Πρωτομαγιά.

Στην Αθήνα λίγο μετά τις 2 αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, η οποία είχε διακοπεί από τις 9 το πρωί λόγω των συγκεντρώσεων για τον εορτασμό της ημέρας της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος και αριστερών οργανώσεων στο Μουσείο.

Στη συγκέντρωση των συνδικάτων συμμετείχαν για πρώτη φορά υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία έστειλαν σαφές μήνυμα προς τους δανειστές και τους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις δεσμεύσεις της.

Παρόντες ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, ο ανιτπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Στα μηνύματά τους για την εργατική Πρωτομαγιά η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ζητούν από την κυβέρνηση να μην υποχωρήσεις στις πιέσεις υιοθετώντας νέα αντιλαϊκά μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές.

Και στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές πορείες των συνδικάτων.  Στη συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Αριστοτέλους, ο κεντρικός ομιλητής, ταμίας του ΕΚΘ, Παναγιώτης Παγώνης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ιστορική μέρα και στους αγώνες που δόθηκαν στο παρελθόν και συνεχίζονται και σήμερα «με αμείωτη ένταση» από τους εργαζόμενους. Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ

Με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του εκτελεσθέντα στην Καισαριανή Πρεβεζιάνου αγωνιστή Σταύρου Κάππα, απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες, τιμήθηκε η εργατική Πρωτομαγιά στην Ήπειρο.

Στην Πρέβεζα τα σωματεία συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο, ενώ το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε σε κεντρικό σημείο συγκέντρωση και πορεία. Σε μία πράξη τιμής και μνήμης μετά τις απεργιακές συγκεντρώσεις έγινε μία σεμνή τελετή και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του αντιστασιακού Σταύρου Κάππα, ο οποίος εκτελέσθηκε την Πρωτομαγιά του 1944 μαζί με άλλους 199 συναγωνιστές του, στην Καισαριανή. Ο Σταύρος Κάππας ήταν παιδί οικογένειας προσφύγων από το Αϊβαλί που εγκαταστάθηκε στον Άγιο Θωμά της Πρέβεζας. Στα 19 του χρόνια βρέθηκε στην Αθήνα για να γίνει ράφτης και εντάχθηκε στην Αριστερά. Συνελήφθη κατά τη δικτατορία Μεταξά και φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ και στη συνέχεια στην Ακροναυπλία. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο Σταύρος Κάππας παρέμεινε στις φυλακές Χαϊδαρίου. Η σορός του δεν μεταφέρθηκε στον Άγιο Θωμά, παρέμεινε στον τόπο της θυσίας.

Στα Ιωάννινα πραγματοποιήθηκαν, στις 10 το πρωί, πορεία από το ΠΑΜΕ, ενώ λίγο αργότερα συγκέντρωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή να αντιπροσωπειών από τα πολιτικά κόμματα στο Εργατικό Κέντρο. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης. Στην Άρτα έγινε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και ακολούθησαν δύο ξεχωριστές πορείες του ΠΑΜΕ η πρώτη, και των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των κομμάτων η δεύτερη. Με δύο διαφορετικές πορείες τιμήθηκε η Πρωτομαγιά και στην Ηγουμενίτσα.

Με χωριστές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν το ΠΑΜΕ και τα Εργατικά Κέντρα σε Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Ναύπλιο και Κόρινθο, γιορτάστηκε η εργατική πρωτομαγιά στην Πελοπόννησο, με κοινό μήνυμα των εργαζομένων, την αποτίναξη των μνημονιακών πολιτικών και την ανάκτηση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ, τιμήθηκε στην Πάτρα η Εργατική Πρωτομαγιά.

Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και συμμετείχαν το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικοί, γιατροί, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι, τοπικές οργανώσεις κομμάτων κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι ομιλητές ζήτησαν μεταξύ άλλων την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, την επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και την εύρεση νέων πόρων για τη στήριξή του.

Ακόμη, ζήτησαν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ όπως τόνισαν «με ενότητα και αγώνα διεκδικούμε και αντιδρούμε για τα δίκαια αιτήματά μας και τη διασφάλισή τους».

Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ οργάνωσε τη δική του συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι, επαγγελματίες, άνεργοι, αγρότες, συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές κ. α.

Με κύριο αίτημα να μπει τέλος στις πολιτικές των μνημονίων τιμήθηκε και στα Χανιά η Εργατική Πρωτομαγιά. Το πρωί πραγματοποιήθηκαν δύο απεργιακές συγκεντρώσεις.

Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και η αντίστοιχη του ΠΑΜΕ στην πλατεία 1866.

Στη συγκέντρωση της Αγοράς παρόντες ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολλάκης και Βάγια Βαγιωνάκη, που με δηλώσεις τους εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας.

Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, η μία από το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η άλλη από το ΠΑΜΕ, τιμήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο η Εργατική Πρωτομαγιά.

Η συγκέντρωση του ΕΚΗ και της ΑΔΕΔΥ έγινε έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στη λεωφόρο Δημοκρατίας και του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας.

Με δύο συγκεντρώσεις, όπως γίνεται κάθε χρόνο, γιορτάστηκε και φέτος η Εργατική Πρωτομαγιά στη Λάρισα.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης συγκέντρωση, η οποία ήταν και πολυπληθής, πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με το ΠΑΜΕ, ενώ στην πλατεία Νομαρχίας το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΣΕΥ.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα πήραν μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης για την Εργατική Πρωτομαγιά που πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα Ιόνια Νησιά.

Στην Κέρκυρα πραγματοποιήθηκαν δυο συγκεντρώσεις και πορείες από το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο του νησιού. Στις πορείες που ακολούθησαν πήραν μέρος εκατοντάδες εργαζόμενοι τιμώντας την ημέρα.


σχετικα αρθρα