Σε δύσκολο σημείο βρίσκεται το πλάνο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, καθώς οι δήμαρχοι στην πλειονότητά τους διαμηνύουν ότι δεν υπάρχουν οι πόροι και οι υποδομές που ζητά η κυρία Χριστοδουλοπούλου

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο δήμαρχος Ελληνικού, κ. Κωνσταντάτος ο οποίος με δηλώσεις του στο newpost ξεκαθαρίζει ότι «Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι λιγοστές υποδομές που έχουν οι δήμοι και λειτουργούν ως ΚΑΠΗ ή χώροι άθλησης. Δεν μπορούμε να διώξουμε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους από τις υποδομές μας. Οι προτάσεις της κυρίας Χριστοδουλοπούλου δεν ευσταθούν». 

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός, Τασία Χριστοδουλοπούλου, σε δηλώσεις στο newpost διευκρινίζει:

«Κυρίως από τα νησιά υπήρξε ανταπόκριση στο κάλεσμά μου. Στα νησιά έχουν προταθεί χώροι προς αξιοποίηση, από την Αττική δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Το θέμα είναι ότι χρειάζονται τα χρήματα για να φτιαχτούν αυτοί οι χώροι. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το σκοπό αυτό ελπίζουμε να εκταμιευθούν σύντομα». 

Το… Ελληνικό αντί για επένδυση, χώρος για μετανάστες

Στο τραπέζι των προτάσεων για κτίρια που μπορούν να αξιοποιηθούν ως χώροι φιλοξενίας των μεταναστών φέρεται να έπεσαν και τα Ολυμπιακά Ακίνητα, και συγκεκριμένα το Ελληνικό, που παραμένει αναξιοποίητο.

Ωστόσο, ο κ. Κωνσταντάτος εξηγεί «Αν νομίζουν κάποιοι ότι το Ελληνικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάνουν τεράστιο λάθος. Ο δήμος θέλει το Ελληνικό να αξιοποιηθεί ως επένδυση. Να αποτελέσει μέσο ανάπτυξης της περιοχής, να δοθούν εργασίας και να εξυπηρετεί τους κατοίκους. 

Ήδη το Ελληνικό ρημάζει, δεν έχει μείνει τίποτα μέσα από το πλιάτσικο και τις ζημιές. Ο μόνος λειτουργικός χώρος είναι το ολυμπιακό ακίνητο, πρώην γήπεδο μπάσκετ, που το έχει ο δήμος για προπονητήριο παιδιών. Και μας ζητάνε χωρίς χρήματα να στηρίξουμε οι δήμοι το μεταναστευτικό. Αυτό είναι αδύνατο». 

Στο ίδιο έργο θεατές οι μετανάστες 

Την ίδια ώρα, παράλλαχτο παραμένει το τοπίο με τους μετανάστες που φτάνουν στην Αθήνα μετά τον εντοπισμό τους με βάρκες στα νησιά του Αιγαίου και μάλιστα ο καθένας αφήνεται στην μοίρα του, όπως εξηγεί στο newpost ο επικεφαλής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), Πέτρος Κωνσταντίνου. 

«Καμία αλλαγή στο θέμα της υποδοχής και φιλοξενίας των μεταναστών δεν υπάρχει προς το παρόν παρά τις δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργείου. Οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Αθήνα επικοινωνούν συνήθως με τους ομοεθνείς τους και τις κοινότητες τους και από εκεί παίρνουν οδηγίες. Οι περισσότεροι ψάχνουν τρόπο και χώρο να μείνουν μέχρι να εγκριθούν τα απαραίτητα έγγραφα, αν ποτέ συμβεί αυτό. Οι Σύριοι κυρίως ψάχνουν ομοεθνείς τους που τους έχει νοικιάσει η Πολιτεία ξενοδοχεία. 

Οι μετανάστες χωρίς χαρτιά είτε συλλαμβάνονται και οδηγούνται στην Αμυγδαλέζα, είτε διαχέονται στην επαρχία για να βρουν οποιαδήποτε τρόπο να φύγουν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κανείς δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα. Για αυτούς στόχος είναι να περάσουν Ιταλία και Γαλλία, όπου υπάρχουν συγγενείς τους και η κατάσταση είναι καλύτερη. Η  Πάτρα είναι μεγάλη διέξοδος- δίοδος για το όνειρο αυτών των ανθρώπων» εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνου. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Διεύθυνση Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης της ΕΛ.ΑΣ., αρκετοί μετανάστες που συλλαμβάνονται χωρίς χαρτιά οδηγούνται στα κέντρα κράτησης μέχρι να απελαθούν. Για παράδειγμα όσοι δεν είχαν χαρτιά από τους 196 που εντοπίστηκαν στην Ραφήνα, μεταφέρθηκαν στην Αμυγδαλέζα, όπου θα παραμείνουν για έξι μήνες μέχρι να επαναπροωθηθούν. 

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., περίπου 2.000 παράτυποι μετανάστες βρίσκονται στα κέντρα κράτησης, αριθμός πολύ μικρότερος βεβαία με εκείνον πριν η κυβέρνηση αποφασίσει την απομάκρυνση των ευπαθών ομάδων από αυτά τα κέντρα.