current views are: 2

3 Μαΐου 2015
Δημοσίευση14:24

Αντίστροφη μέτρηση για την επαναπρόσληψη των απολυμένων στο Δημόσιο

Κατατίθεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για την επαναπρόσληψη των απολυμένων και «διαθέσιμων» στο Δημόσιο.

Δημοσίευση 14:24’
αρθρο-newpost

Κατατίθεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για την επαναπρόσληψη των απολυμένων και «διαθέσιμων» στο Δημόσιο.

Κατατίθεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για την επαναπρόσληψη των απολυμένων και «διαθέσιμων» στο Δημόσιο.

Το σχέδιο νόμου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις» αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη αργά το απόγευμα, ανοίγοντας τον δρόμο στην επαναπρόσληψη 3.900 απολυμένων και εργαζόμενων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, τις αλλαγές στο Πειθαρχικό Δίκαιο, καθώς και την πρόσληψη 580 καθαριστριών που έχουν απολυθεί.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, έχει προαναγγείλει και δεύτερο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου.

Όπως αναφέρθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αν και δεν θα μπορούσαν να αποκατασταθούν όλες οι αδικίες του παρελθόντος, θα γίνει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση των αδικιών με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κατατεθούν στο μέλλον.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, πριν από την επιστροφή των απολυμένων και «διαθέσιμων», θα προηγηθεί εθελοντική κινητικότητα, μέσω της οποίας μπορούν να μετακινηθούν σε υπηρεσίες που υπάρχουν άμεσες ανάγκες από προσωπικό.

Επίσης, επανασυστήνονται οι κλάδοι των καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης, του προσωπικού των ΑΕΙ, καθώς και των σχολικών φυλάκων, που καταργήθηκαν. 

Όσον αφορά στην επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας προβλέπεται η εθελοντική επιστροφή στους ΟΤΑ όσων υπηρετούν σήμερα στην ΕΛΑΣ, ενώ θα παραμείνουν όσοι μετακινήθηκαν στα σωφρονιστικά καταστήματα, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Παράλληλα, οι συμβάσεις των υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ, μετατρέπονται σε οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων, ενώ θα προσληφθούν και οι αδιόριστοι του ΑΣΕΠ, αφού προηγουμένως υπάρξει μία διαδικασία κινητικότητας, ως κίνητρο για να ενισχυθούν υπηρεσίες με μεγάλες ελλείψεις.

Επιπλέον, θα υπάρξουν ρυθμίσεις με τις οποίες επιλύονται ζητήματα εκδημοκρατισμού στο δημόσιο, με την κατάργηση της υποχρεωτική αργίας, για πειθαρχικά παραπτώματα, την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης κλπ.

Ποιες διατάξεις αφαιρέθηκαν

Από το νομοσχέδιο αφαιρέθηκαν τρεις σημαντικές διατάξεις, οι οποίες ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, θα συμπεριληφθούν στο δεύτερο κατά σειρά νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί εντός του επόμενου μήνα. 

Οι διατάξεις που αφαιρέθηκαν αφορούν τη μονιμοποίηση περίπου 40.000 υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις συμβάσεις, καθώς και την επαναφορά της Κάρτας του Πολίτη. 

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός για την Κάρτα του Πολίτη, «προχωρούμε ήδη σε επιμέρους πιλοτικές εφαρμογές της. Πρόκειται να εισαχθεί, αμέσως μόλις υπάρξει η δυνατότητα εφαρμογής της για το σύνολο της κοινωνίας».

Οι επίμαχες διατάξεις, σύμφωνα με το υπουργείο, αποσύρθηκαν, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικότερη συζήτηση επί αυτών με τις αρμόδιες οργανώσεις των εργαζομένων και την ΑΔΕΔΥ.